Пакет за енергетска поддршка: ЕУ му доделува 75 милиони евра на Косово за справување со енергетската криза News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

1/03/2023

Пакет за енергетска поддршка: ЕУ му доделува 75 милиони евра на Косово за справување со енергетската криза

Косово ќе ја добие првата транша помош, во вредност од 75 милиони евра, во рамки на Пакетот за енергетска поддршка на ЕУ за Западен Балкан во вкупна вредност од 1 милијарда евра; создаден од ЕУ и земјите членки со цел обезбедување помош за регионот да се справи со енергетската криза и значителниот пораст на цените на енергијата предизвикан од неоправданата и непровоцирана руска инвазија на Украина.

 

Целосниот пакет ќе биде доделен во два дела, секој во вредност од 500 милиони евра; од кои првиот ќе се фокусира на обезбедување директна поддршка за најпогодените семејства и бизниси, а вториот ќе биде наменет за транзиција кон чиста енергија во регионот и намалување на зависноста од фосилни горива од Русија. „Непровоцираната и неоправданата руска инвазија на Украина го погоди целиот свет, создавајќи енергетска криза и криза за храна. Ефектите од овие кризи најмногу се одразија врз најранливите економии; при што ЕУ настапи со поддршка за Украина за отфрлање на инвазијата, како и со помош за своите партнери да се справат со кризата,“ изјави амбасадорот Суњог.

 

ЕУ останува најголемиот обезбедувач на финансиска помош за Косово; со 1,2 милијарда евра обезбедени преку Инструментите за претпристапна помош (ИПА) I и II, од 2007 до 2022 година. Се обезбедува и дополнителна финансиска поддршка преку ИПА III. ЕУ е најголемиот трговски партнер на Косово.

Прочитај повеќе

Извор: EU Office in Kosovo

Извор на фотографии: EU Office in Kosovo

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.