4,65 милиони евра за поддршка на претприемништвото во Ромските заедници News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

15/04/2022

4,65 милиони евра за поддршка на претприемништвото во Ромските заедници

Европскиот инвестициски фонд (European Investment Fund (EIF)) потпиша гарантен договор со „REDI Economic Development S.A.“ кој ќе обезбеди 4,65 милиони евра за претприемачите кои работат во Ромските заедници во Романија, Бугарија, Србија и Северна Македонија. Оваа иницијатива, поддржана од ЕУ, а обезбедена под покровителство на Програмата за вработување и општествена иновација, на ЕУ, ќе обезбеди финансии за преку 300 мали бизниси и создавање на, најмалку, 1000 работни места.

 

Финансиите ќе бидат достапни за микро претпријатијата, активни во маргинализираните Ромски заедници, кои ќе можат да добијат заем до 25000 евра. Покрај финансиска поддршка, „REDI“ обезбедува, исто така, и техничка поддршка за претприемачите, како и поддршка за достапност за Ромските задници. Станува збор за првиот финансиски инструмент на ЕУ, специјално насочен за Ромски заедници, кој обезбедува инклузивни можности за вработување.

Прочитај повеќе

Извор: EIF

Извор на фотографии: Rome Entrepreneurship Development Initiative (REDI)

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.