Намалување на цените за роаминг помеѓу Западен Балкан и ЕУ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

2/10/2023

Намалување на цените за роаминг помеѓу Западен Балкан и ЕУ

Во декември 2022 г., 38 телекомуникациски оператори од ЕУ и Западен Балкан се согласија да ги намалат цените за роаминг. Оваа спогодба почна да се применува на 1. октомври 2023 г., што значи дека роамингот на податоци помеѓу Западен Балкан и ЕУ стана подостапен за граѓаните и бизнисите во двата региона. Регионалниот совет за соработка и Европската комисија го поддржаа процесот.

 

Операторите доброволно се посветија на намалување на јазот помеѓу роамингот на податоци и домашните цени при патувањето во ЕУ и Западен Балкан во двата правци. Иницијалните намалувања на цените моментално се имплементираат од страна на телекомуникациските оператори – учесници. Голем број од нив нудат пакети со цени под договорените максимални граници, правејќи ги достапни за поширокиот дел корисници. Планирани се дополнителни намалувања до 2026 г., следејќи го договорениот пат за намалување на цените, со крајна цел за израмнување на цените за роаминг со домашните цени до 2028 година.

 

Телекомуникациските оператори, како од ЕУ, така и од Западен Балкан, се охрабруваат да се приклучат кон оваа иницијатива.

Read more

Извор на фотографии: European Union

Извор: European Union

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.