Отворен повикот за Наградата на ЕУ за истражувачко новинарство 2023 News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

10/05/2023

Отворен повикот за Наградата на ЕУ за истражувачко новинарство 2023

Наградата на ЕУ за истражувачко новинарство 2023 веќе прифаќа пријави за годинешното издание. И оваа година, престижната награда оддава признание на истражувачките приказни објавени во минатата календарска година и е отворена за новинари од Западен Балкан и Турција.

 

Годинава, покрај државните награди, воведена е и регионална награда за најдобрите приказни од целиот регион засновани на јасно дефинирани критериуми. Новата категорија е возбудлив развој кој ќе ги охрабри новинарите да размислуваат надвор од националните граници и да се интересираат за прашања кои го засегаат целиот регион.

 

Годинешниот фонд на наградата за секоја држава е 10000 евра, а фондот за регионалните награди изнесува, исто така, 10000 евра. Наградени се трите најдобри приказни на годината, а износот на државните и регионални награди е: 5000 евра (прво место), 3000 евра (второ место) и 2000 евра (трето место).

 

Приказните кои можат да бидат номинирани треба да придонесуваат за слободата на изразување, владеењето на правото и транспарентност. Треба да опфаќаат палета теми кои ги тангираат државните и регионалните економии, предизвиците на државите при процесите на интеграција во ЕУ и проблеми како организиран криминал, корупција, пораст на екстремизам, различни форми на странско влијание, кршење на човекови права; вклучително и оние во дигиталната сфера, како и други теми со кои јавноста, инаку, не би била запознаена.

 

Номинациите можат да бидат за државната или регионалната награда или, пак, за двете истовремено, а оваа можност доаѓа преку самата апликација. Дополнително, еден кандидат може да се пријави со неколку приказни.

 

Добитниците на државни награди во регионот на Западен Балкан и Турција автоматски стануваат кандидати за регионалната награда за истражувачко новинарство на ЕУ, доколку така е наведено во нивната апликација. Жирито за државните и регионалните награди е составено од локални и меѓународни експерти за медиуми, уредници, членови на академската заедница и новинари со заслуги.

Read more

Извор на фотографии: BIRN

Извор: BIRN

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.