Otvoren poziv za nagradu EU za istraživačko novinarstvo 2023 News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

10/05/2023

Otvoren poziv za nagradu EU za istraživačko novinarstvo 2023

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo 2023. sada prima prijave. Još jednom, prestižna nagrada slavi najbolje istraživačke priče objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini i otvorena je za novinare sa Zapadnog Balkana i Turske.

 

Ove godine, kao i nacionalne nagrade, Nagrada EU uvodi regionalnu nagradu za najbolje priče iz čitavog regiona na osnovu jasno definisanih kriterijuma. Ova nova kategorija je uzbudljiv razvoj koji će podstaći novinare da razmišljaju izvan nacionalnih granica i da se pozabave pitanjima koja utiču na cijeli region.

 

Godišnji fond nagrada za svaku od zemalja je 10.000 eura, a nagradni fond za regionalne nagrade je takođe 10.000 eura. Biraju se tri najbolje priče godine, a iznos za nacionalne i regionalne nagrade je 5.000 eura (prvo mjesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (treće).

 

Priče koje mogu biti nominovane treba da doprinesu slobodi izražavanja, vladavini prava i transparentnosti. Trebalo bi da pokrivaju različite teme koje utiču na nacionalnu i regionalnu ekonomiju, izazove procesa evropskih integracija zemalja i pitanja kao što su organizovani kriminal, korupcija, porast ekstremizma, različiti oblici stranog uticaja, kršenja ljudskih prava, uključujući ona u digitalnoj sferi, kao i druge teme sa kojima inače javnost ne bi bila upoznata.

 

Prijave mogu biti nominovane za nacionalnu ili regionalnu nagradu, ili za obije, a ova mogućnost se nudi kroz sam obrazac za prijavu. Dodatno, jedan kandidat se može prijaviti na konkurs sa više priča.

 

Dobitnici nacionalnih nagrada u regionu Zapadnog Balkana i Turske automatski postaju kandidati za regionalnu nagradu EU za istraživačko novinarstvo, ako je to u njihovoj prijavi. Žiri za dodjelu nacionalnih i regionalnih nagrada čine domaći i međunarodni medijski stručnjaci, urednici, članovi akademske zajednice i zaslužni novinari.

Read more

Fotografije: BIRN

Izvor: BIRN

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.