Отворен повик за апликации за Наградата на ЕУ за интеграција на Ромите 2023 во Западен Балкан и Турција News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/02/2023

Отворен повик за апликации за Наградата на ЕУ за интеграција на Ромите 2023 во Западен Балкан и Турција

Повикот за апликации за петтото издание на Наградата на ЕУ за интеграција на Ромите 2023 во Западен Балкан и Турција е отворен до 15. март 2023 година. Овогодинешното издание на наградата е посветено на инклузија на Ромите во рамки на дигиталната агенда и зелената економија кои претставуваат нови можности за подобрување на положбата на ранливите мажи и жени Роми во регионот во иднина.

Наградата на ЕУ за интеграција на Ромите 2023 ќе промовира приватни или државни иницијативи од различните релевантни ромски и неромски чинители – државни институции, приватни компании и бизниси, работодавци, наставници и организации на граѓанското општество, за зајакнување на улогата на Ромите за имплементирање и исползување на можностите од зелената економија и дигиталната агенда.

 

Интеграцијата на Ромите продолжува да биде клучен приоритет во процесот на проширување на ЕУ и Европската комисија посветено ја поддржува и оддава признание на работата на ромските и неромските државни институции, приватни компании, бизниси (вклучително и, но не лимитирани на, работодавци и индивидуи како наставници или здравствени чинители) и организации на граѓанското општество кои помогнале и постигнале значаен напредок, конкретни одржливи резултати и позитивни промени.

 

Наградата за 2023 година ја потврдува посветеноста на ЕУ за поддршка и оддавање признание на делата за интеграција на Ромите. Исто така, родовата еднаквост и зајакнувањето на жените Ромки во сферата не вработувањето е значајна димензија.

 

Наградата на ЕУ за интеграција на Ромите има за цел поттикнување на политичката посветеност и поддршката за инклузија на Ромите во Западен Балкан и Турција. Овогодинешната награда акцентот го става на зелената економија и дигиталната агенда и, притоа, се работи за петтото издание на наградата. Првото издание на наградата оддаде признание на важната улога која ја играат организациите на граѓанското општество кои делуваат во доменот на интеграција на Ромите. Второто издание промовираше инклузија, интеграција и зајакнување на ромската младина. Третото издание беше посветено на „Непознатите херои“ – жени Ромки кои преку својата работа и посветеност помогнале за подобрување на општествената интеграција на Ромите и донеле позитивна промена во своите заедници.

 

Четвртото издание беше посветено на исклучителните луѓе кои промовираат еднаквост преку вработување.

 

Наградата е финансирана од ЕУ, а имплементирана преку „Roma Active Albania“.

 

Апликациите треба да се испратат до 15. март 2023 година.

Read more

Извор: European Union

Извор на фотографии: European Union

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.