Кампањата „Блокирај ја омразата. Сподели љубов!“ започна во Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

6/05/2022

Кампањата „Блокирај ја омразата. Сподели љубов!“ започна во Србија

Секоја индивидуа игра важна улога во одговарањето на говорот на омраза со позитивен јазик и заемна почит. Ова беше една од клучните пораки при отворањето на настанот за кампањата за подигнување свест – „Блокирај ја омразата. Сподели љубов!“, заеднички организирана од страна на ЕУ и Советот на Европа, која се одржа на 5. мај во Белград.

 

Кампањата „Блокирај ја омразата. Сподели љубов!“ има за цел да се бори со различните форми на говор на омраза кои се насочени кон заедниците или индивидуите во Србија; особено оние од ранливите групи и малцинствата. Кампањата ќе се спроведе во онлајн формат; преку страните на социјалните медиуми, како и преку јавни настани. Активностите ќе вклучат јавни личности, институции и активисти кои ќе ги промовираат разноликоста и еднаквоста во Србија и регионот преку своите лични искуства, сведоштва и размена на добри практики.

 

Амбасадори на кампањата против говор на омраза во Србија се реномирани јавни личности од светот на глумата: Милена Радуловиќ, Сандра Силаџев, Милош Тимотијевиќ и Славен Дошло, а кампањата беше, исто така, поддржана и од Младите европски амбасадори (Young European Ambassadors). Тие изјавија дека ја поддржуваат кампањата, бидејќи веруваат дека заедно можеме да направиме позитивна промена и поинклузивно општество.

 

Кампањата е спроведена во рамки на иницијатива за промоција на разноликоста и еднаквоста во Србија, како дел од заедничката програма, помеѓу ЕУ и Советот на Европа, насловена „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција 2019 – 2022“. Оваа програма поддржува клучни локални чинители и институции-кориснички во Србија и Западен Балкан во борбата против дискриминација, говор на омраза и злосторства од омраза насочени кон малцинства, членови на ЛГБТИ заедницата и останати ранливи категории во српското општество.

Извор: Council of Europe

Извор на фотографии: Council of Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.