Kampanja „Blokiraj mržnju. Širi ljubav!“ pokrenuta u Srbiji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

6/05/2022

Kampanja „Blokiraj mržnju. Širi ljubav!“ pokrenuta u Srbiji

Uloga svakoga ponaosob je važna kada na govor mržnje treba reagovati pozitivnim jezikom i uzajamnim poštovanjem. To je bila jedna od ključnih poruka na pokretanju kampanje za podizanje svijesti „Blokiraj mržnju. Širi ljubav!“, koju zajednički vode Evropska unija i Savet Evrope i koja je počela 5. maja u Beogradu.

 

Kampanja „Blokiraj mržnju. Širi ljubav!“ ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje koji su usmjereni na zajednice i pojedince u Srbiji, naročito na one iz ugroženih grupa i manjina. Kampanja će se sprovoditi onlajn, preko stranica društvenih mreža, kao i putem javnih događaja. Ove aktivnosti će uključiti javne ličnosti, ustanove i aktiviste, promovišući različitost i ravnopravnost u Srbiji i regionu kroz lična iskustva, svjedočenja i razmjenu dobrih praksi.

 

Ambasadori kampanje protiv govora mržnje u Srbiji su istaknute javne ličnosti u svijetu glume: Milena Radulović, Sandra Silađev, Miloš Timotijević i Slaven Došlo, a kampanju su podržali i Mladi evropski ambasadori. Oni kažu da podržavaju kampanju jer vjeruju da zajedno možemo da napravimo pozitivnu promjenu i učinimo naše društvo inkluzivnijim.

 

Kampanja se realizuje u okviru inicijative o promociji različitosti i ravnopravnosti u Srbiji, koja je dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontalni aranžman za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. Ovaj program pruža podršku ključnim lokalnim akterima i ustanovama korisnicama u Srbiji i na Zapadnom Balkanu u borbi protiv diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje nad manjinama, pripadnicima LGBTI zajednice i drugim ugroženim grupama u srpskom društvu.

Izvor: Council of Europe

Fotografija: Council of Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.