Награда за најпријателски настроен градоначалник кон Ромите од Западен Балкан и Турција News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

11/03/2022

Награда за најпријателски настроен градоначалник кон Ромите од Западен Балкан и Турција

Мрежата ERGO објави повик за избор на градоначалник – „најпријател кон Ромите“ како дел од проектот „Моќта на промените на жените Ромки во Западен Балкан и Турција“ кој заеднички го спроведуваат Активни Роми Албанија (Roma Active Albania) и мрежата ERGO. Повикот е дел од поширока кампања која има за цел да ја зголеми свесноста и да ги промени ставовите кон вклучувањето на Ромите и да придонесе за надминување на многуте пречки.

 

Наградените градоначалници од Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Србија и Турција ќе учествуваат на специјален настан во Брисел од 16 до 19 мај како дел од Неделата на Ромите каде ќе се сретнат со висок претставник од Директоратот за соседство и проширување на Европската комисија (DG NEAR).

 

Конкурсот ќе биде отворен до 15 април и во секоја земја ќе се формира независно жири кое ќе го избере победникот на изборот според дефинираните критериуми. Партнерите на проектот „Моќта на промените на жените Ромки во Западен Балкан и Турција“ ќе спроведат информативни сесии на локално ниво за дополнително да ги запознаат заинтересираните општини за кампањата и за изборот.

 

Кампањата и изборот се финансирани од Европската унија.

Прочитајте повеќе

Извор:  ERGO network

Автор на фотографија: ERGO network

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.