Албанија се приклучува на Механизмот за граѓанска заштита на ЕУ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

18/11/2022

Албанија се приклучува на Механизмот за граѓанска заштита на ЕУ

Денес, Албанија официјално стана земја-учесничка во Механизмот за граѓанска заштита – систем на ЕУ за управување со ризици и непогоди.

 

Како постојана членка на Механизмот за граѓанска заштита на ЕУ, Албанија не само што ќе добие можност за примање итна помош, но ќе добие и прилика да испраќа помош во држави погодени од несреќи; со што ќе придонесе за посилен и подобро координиран одговор во време на криза, во Европа, а и во остатокот на светот. Пред придружувањето како полноправна членка, Албанија веќе беше поддржана од Тимовите за граѓанска заштита на ЕУ; по разорниот земјотрес во ноември 2019 година и шумските пожари во текот на последните три лета.

 

Комесарот Јанез Ленарчиќ е во Тирана за да ја одбележи приликата. Таму, се сретна со премиерот Еди Рама и министерот за одбрана Нико Пелеши. Заедно со министерот Пелеши, комесарот ја потпиша спогодбата со што Албанија стана членка на Механизмот.

 

Механизмот за граѓанска заштита на ЕУ има за цел зајакнување на соработката помеѓу државите во ЕУ и осумте држави-учеснички (Исланд, Норвешка, Србија, Северна Македонија, Црна Гора, Турција, Босна и Херцеговина и, најпосле, Албанија) во доменот на граѓанска заштита за подобрување на превенцијата, подготвеноста и реактивност во време на непогоди.

 

Кога некаква итна ситуација ги надминува можностите за реагирање на одредена држава во Европа и пошироко, државата може да побара помош преку Механизмот. Европската комисија игра клучна улога при координирање на реагирањето за време на непогоди на светско ниво. Од својот зачеток, во 2001 година, Механизмот за граѓанска заштита на ЕУ одговорил на повеќе од 600 барања за помош во и надвор од ЕУ.

Извор: European Union

Извор на фотографии: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.