Растечка врска News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

3/02/2023

Растечка врска

Компанијата „BULGARTRANSGAZ“, на 1. февруари, организираше настан на високо ниво за прослава на значајното отпочнување на градежните работи на „Gas Interconnection Bulgaria-Serbia“. Претседателот на Бугарија, Румен Радев, и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, заедно со министрите за енергија на двете држави и амбасадорот на ЕУ во Србија, Емануеле Џауфрет, присуствуваа на настанот и учествуваа на обиколка на рутата за интерконекција.

 

Новиот гасен интерконектор ќе ја поврзе постоечката српска мрежа во Ниш со бугарската мрежа во главниот град, Софија; протегајќи се ширум 109 километри на српска територија. Делот од проектот на српска територија е делумно финансиран преку грантови од ЕУ, со 49,6 милиони евра, и поволен заем од Европската инвестициска банка во висина од 25 милиони евра.

 

Работењето на српската територија од интерконекторот започна во јануари 2022 година, а со работа на бугарската страна се започна на 1. февруари.

 

Бугарскиот дел од интерконекторот е проект со заеднички интерес, кофинансиран од ЕУ, во рами на Програмата „Connecting Europe Facility Energy“ („Енергетски инструмент за поврзување на Европа“) вредна 27,6 милиони евра. Поддршката на ЕУ ќе придонесе за конструкција на целата должина на гасениот интерконектор на бугарска територија (62 километри); од градот Нови Искар до бугарско-српската граница. Покрај гасоводната мрежа, ќе бидат изградени и други технолошки објекти; како, на пример, објекти за одржување на гасоводната мрежа, склопови на вентили, две автоматизирани станици за регулирање на гас (кај Сливница и Драгоман), како и мерна станица за гас кај Калотина.

Read more

Извор: EU Delegation to Serbia

Извор на фотографии: EU Delegation to Serbia

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.