Rastuća veza News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

3/02/2023

Rastuća veza

Kompanija BULGARTRANSGAZ organizovala je 1. februara u Sofiji događaj na visokom nivou kako bi proslavila prekretnicu pokretanja građevinskih radova „Gasne interkonekcije Bugarska-Srbija“ (IBS). Predsjednik Bugarske Rumen Radev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa ministrima energetike obije zemlje i ambasadorom Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom prisustvovali su događaju i učestvovali u šetnji trasom interkonekcije.

 

Novi gasni interkonektor povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u prijestonici Sofiji, u dužini od 109 km na srpskoj strani. Dio projekta na teritoriji Srbije finansira se dijelom iz grantova EU, 49,6 miliona eura i 25 miliona eura povoljnog kredita Evropske investicione banke.

 

Radovi na srpskoj teritoriji na interkonektoru počeli su u januaru 2022. godine, a na bugarskom 1. februara.

 

Bugarski dio IBS-a je Projekat od zajedničkog interesa (PCI) koji je sufinansirala EU u okviru programa Connecting Europe Facility Energy sa 27,6 miliona eura. Podrška EU će doprinijeti izgradnji ukupne dužine gasnog interkonektora na bugarskoj teritoriji (62 km), od grada Novog Iskara do bugarsko-srpske granice. Pored gasovodne mreže, gradiće se i drugi tehnološki objekti, kao što su objekti za kracovanje, ventilski sklopovi, dvije automatizovane gasnoregulacione stanice (u Slivnici i Dragomanu) i mjerna stanica na Kalotini.

Izvor: EU Delegation to Serbia

Fotografija: EU Delegation to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.