7. годишен форум на стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

17/05/2022

7. годишен форум на стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион

Денес, европскиот комесар за кохезија и реформи, Елиза Фереира, го отвори, со видео порака, 7. годишен форум на стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион. Дводневниот форум, кој се одржа во Тирана; под покровителство на албанското претседателство со Стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион, се фокусира на проблематики поврзани со предизвиците на енергетската безбедност и климатските промени, транспортните политики, инвестициските можности во јадранскиот и јонскиот макрорегион и олеснување на проширувањето на ЕУ во Западен Балкан.

 

Комесарот Фереира изјави: „Мило ми е што гледам дека годинешниот форум на стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион се совпаѓа со европската година на младите во европската престолнина на младите, Тирана. Младите се движечка сила за регионална соработка, помирување и градење мир, и би сакала да го охрабрам креирањето на младински совет во рамки на стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион со цел младите кои живеат во јадранскиот и јонскиот макрорегион да можат да споделуваат меѓусебно за предизвиците со кои се соочуваат, а и да добијат можност за влијание врз својата иднина.“

 

Министерскиот состанок во рамки на стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион ќе ја усвои Тиранската декларација за да ја искажат својата солидарност со Украина, осудувајќи ја руската инвазија, а истовремено повикувајќи ја ЕУ да го забрза пристапниот процес на земјите од Западен Балкан во ЕУ. За време на настанот, ќе биде доделена наградата „EUSAIR Young business model Popri“ за најдобри претприемнички идеи меѓу младите од јадранскиот и јонскиот макрорегион.

 

Стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион беше отпочната во октомври 2014 година, а покрива макрорегион од повеќе од 70 милиони луѓе во четири земји-членки (Хрватска, Грција, Италија и Словенија), како и шест земји кои не се дел од ЕУ (Албанија, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Сан Марино) меѓу кои пет се од Западен Балкан; соработувајќи со цел надминување на заедничките предизвици групирани во четири столба: „Син развој“, „Поврзување на регионот“ (транспорт и енергија), „Еколошки квалитет“ и „Одржлив туризам“. Погледнете ја програмата на настанот.

Прочитај повеќе

Извор: European Union

Извор на фотографии: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.