Sedmi godišnji forum Strategije EU za jadranski i jonski region News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

17/05/2022

Sedmi godišnji forum Strategije EU za jadranski i jonski region

Evropska komesarka za koheziju i reforme Eliza Fereira otvorila je danas video porukom sedmi godišnji forumStrategije EU za jadranski i jonski region (EUSAIR). Dvodnevni forum, koji će se održati u Tirani za vrijeme albanskog predsjedavanja EUSAIR-om, biće usredsređen na pitanja koja uključuju izazove energetske bezbjednosti i klimatskih promjena, transportne politike, investicione mogućnosti u jadranskom i jonskom makroregionu i na pomoć u proširenju EU na Zapadni Balkan.

 

Komesarka Fereira je rekla: „Srećna sam što vidim da se Godišnji forum EUSAIR-a održava tokom Evropske godine mladih u Evropskoj prijestonici mladih, Tirani. Mladi su ključni pokretač regionalne saradnje, pomirenja i izgradnje mira i svesrdno podržavam osnivanje Savjeta mladih EUSAIR-a kako bi mladi koji žive u jadranskom i jonskom makroregionu mogli da razmjenjuju mišljenja o izazovima sa kojima se suočavaju i da imaju pravo da izraze mišljenje o svojoj budućnosti.

 

Ministarski sastanak EUSAIR-a usvojiće „Deklaraciju iz Tirane“ kako bi se prije svega izrazila solidarnost sa Ukrajinom, osuđujući rusku invaziju, istovremeno pozivajući EU da ubrza proces pridruživanja Zapadnog Balkana EU. Tokom manifestacije, „EUSAIR Young business model Popri“ biće dodijeljen najboljim preduzetničkim idejama među mladim ljudima iz Jadransko-jonskog makroregiona.

 

EUSAIR, pokrenut u oktobru 2014. godine, obuhvata makroregion sa više od 70 miliona stanovnika u četiri države članice (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) i šest zemalja koje nisu članice EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i San Marino), među kojima je pet zemalja sa Zapadnog Balkana, koje sarađuju na prevazilaženju zajedničkih izazova u četiri stuba: „Plavi rast“, „Povezivanje regiona“ (Transport i energija), „Kvalitet životne sredine“ i „Održivi turizam“. Pogledajte program događaja.

Saznajte više

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.