Повикот ЕРАЗМУС+ 2023 за европски универзитети привлекува 65 предлози, вклучувајќи 500 институции ширум Европа News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

16/02/2023

Повикот ЕРАЗМУС+ 2023 за европски универзитети привлекува 65 предлози, вклучувајќи 500 институции ширум Европа

Иницијативата „Европски универзитети“ ги поддржува институциите на високото образование за постигнување поголем квалитет, подобри резултати, поголема привлечност и меѓународна конкурентност. Оваа иницијатива промовира заеднички европски вредности и зајакнат европски идентитет. Сето ова се постигнува преку поставување иновативни и различни модели за долготрајна институционализирана соработка помеѓу институциите за високо образование ширум Европа. Иницијативата е имплементирана во рамки на ЕРАЗМУС+; преку серија повици за предлози.

 

Повикот за 2023 година привлече вкупно 65 предлози поврзани со две теми: „Зајакнување на претходна длабока институционална транснационална соработка“ и „Развој на нова длабока институционална транснационална соработка“. Повикот обедини околу 500 високообразовни институции како постојани партнери.

 

Севкупно, повикот покрива 26 држави-членки на ЕУ, пет дополнителни држави поврзани со програмата ЕРАЗМУС+ и четири држави од Западен Балкан.

Read more

Извор: Erasmus+

Извор на фотографии: Erasmus+

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.