Shumëllojshmëria e produkteve në biznes | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Shumëllojshmëria e produkteve në biznes

Si e mbështeti Banka Evropiane e Investimeve një biznes mobiliesh në Malin e Zi që të rimëkëmbej pas COVID-19.

SCROLL DOWN

Ndikimi ekonomik i COVID-19 mbi bizneset e vogla kudo ka qenë i rëndë. Në Malin e Zi, mbështetja financiare nga Banka Evropiane e Investimeve, banka e BE-së, ka sjellë një ndryshim të madh. “Ishte veçanërisht e rëndësishme për ruajtjen e likuiditetit të ekonomisë dhe vendeve të punës”, – shprehet Irena Radović, Drejtore Ekzekutive e Fondit të Investimeve dhe Zhvillimit në Malin e Zi, i cili bashkëpunoi me Bankën Evropiane të Investimeve për të mbështetur ndërmarrjet e vogla dhe të mesme (NVM). “Ishte tejet e rëndësishme për projektet zhvillimore që kontribuojnë në krijimin e vlerave të reja ekonomike dhe rimëkëmbjen e ekonomisë sonë pas periudhës së pandemisë.”

“Pandemia ishte një periudhë e vështirë për të gjitha bizneset, duke përfshirë edhe biznesin tonë.”

Ana Pejović, bashkëthemeluese, “Doding”

Një nga bizneset që është mbështetur nëpërmjet këtij fondi, ishte shoqëria e mobilieve “Doding”. “Doding” prodhon mobilie të personalizuara prej tri dekadash dhe është rritur nga një biznes i vogël familjar në një ndërmarrje me mbi 90 punonjës. Shoqëria u themelua në vitin 1998 dhe prodhonte mobilie me materiale të laminuara, pllakë zdrukthi, dhe dru. Shoqëria është rritur që prej asaj kohe dhe tani merret me projekte të mëdha, si: hotele, komplekse rezidenciale dhe hapësira biznesi. Shoqëria punëson ekspertë të fushës së arkitekturës, projektimit, prodhimit të mobilieve, shitjeve, teknologjisë, prodhimit, marketimit, dhe financës. Krahas dy fabrikave të prodhimit, “Doding” ka showroom-e në City Kvart, Podgoricë dhe Radanovići, ku kapacitetet e prodhimit dhe projektimit paraqiten përmes dizajnit të brendshëm dhe mobilieve.

Shoqëria drejtohet nga arkitektja Ana Pejović, dhe bashkëshortin e saj, i cili është inxhinier ndërtimit, Brankon. Shoqëria e tyre rritet vazhdimisht, dhe kur filloi pandemia e COVID-19, ata kishin parashikuar të bënin më shumë investime në teknologji. Megjithatë, sikundër shpjegon Ana, rënia e të ardhurave dhe pasiguritë e shkaktuara nga pandemia, i frenuan investimet e mëtejshme. “Pandemia ishte një periudhë e vështirë për të gjitha bizneset, duke përfshirë edhe biznesin tonë.” – shprehet Ana.

Megjithatë, në atë kohë, ata dëgjuan rreth një mundësie për një hua të favorshme që ofrohej nga Fondi i Investimeve dhe Zhvillimit në Malin e Zi, me mbështetjen e Bankës Evropiane të Investimeve, bankës së BE-së. Ata aplikuan dhe morën një hua, përmes së cilës blenë një prerës CNC të kompjuterizuar dhe të avancuar nga pikëpamja teknologjike, si dhe një njësi të kompjuterizuar të fjalës së fundit për lyerjen e mobilieve.

“Kjo mbështetje ishte jashtëzakonisht e rëndësishme, pasi e ruajti qëndrueshmërinë e biznesit tonë gjatë atyre ditëve të vështira.”

Ana Pejović, bashkëthemeluese, “Doding”

Ana shpjegon se këto dy makineri ishin një ndihmesë e madhe për rritjen e qëndrueshme të biznesit të tyre në periudhën gjatë dhe pas pandemisë. “Kjo mbështetje ishte jashtëzakonisht e rëndësishme, pasi e ruajti qëndrueshmërinë e biznesit tonë gjatë atyre ditëve të vështira.” – shprehet ajo.

Tani, krahas veprimtarive të përhershme, shoqëria po punon mbi futjen e një produkti të ri, që quhet “Doding Outdoor”, i cili përfshin mobilie kopshti dhe plazhi. Për këtë qëllim, ata po bëjnë përpjekje për të gjetur një qasje risiprurëse dhe ekologjike, duke përdorur mbetje drusore nga veprimtaritë e tyre kryesore prodhuese. Planet e “Doding” përfshijnë zgjerimin e mëtejshëm në tregun rajonal dhe atë të BE-së. Ndonëse kanë klientë ndërkombëtarë, ata duan të rrisin numrin e eksporteve të shoqërisë dhe të shndërrohen në një markë rajonale.

Lidhur me projektin

Bizneset e vogla në Malin e Zi mund të vazhdojnë të mbështeten në Bankën Evropiane të Investimeve në rrugëtimin e tyre drejt një ekonomie moderne, digjitale, të gjelbër dhe qarkulluese. Prania e Bankës tanimë forcohet përmes degës së saj të re, EIB Global.

Ky fakt vërtetohet nga marrëveshja 100 milionë euroshe, e nënshkruar në vitin 2021, me Fondin e Investimeve dhe Zhvillimit për investime ekologjike dhe me eficiencë energjetike nga NVM-të vendore. Çel një burim të ri të financimeve të domosdoshme për qëndrueshmërinë klimatike dhe mjedisore, për të përshpejtuar çkarbonizimin e ekonomisë vendase dhe reduktimin e përdorimit të lëndëve djegëse.

Photo credits: Doding

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.