YEA-të u bashkohen aktiviteteve të pastrimit nga BE-ja në Kosovë News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

23/09/2022

YEA-të u bashkohen aktiviteteve të pastrimit nga BE-ja në Kosovë

Më 16 shtator, Young European Ambassadors (YEAs) iu bashkuan Zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë dhe GIZ Kosovo-s, që organizuan pastrimin e liqenit Badovç/ Badovaç, si pjesë e ‘EU Beach Clean-up Day’ për këtë vit. Partnerë të tjerë zyrtarë të pastrimit ishin PAMKOS-i (Association for Environmental Protection and Clean-up of Kosovo) dhe Pastrimi Regional Waste Company. Si pjesë e nismës, u mblodhën më shumë se 200 qese me mbeturina. Duke marrë parasysh që qytetarët kosovarë i japin vlerë të madhe liqenit të Badovaçit, si burimin e tyre kryesor të ujit të pijshëm, ishte e rëndësishme të dërgonim një mesazh ku të shpjegohej si të mbahej liqeni i pastër nga mbeturinat, ndërkohë që kalohej aty koha e lirë.

 

Aktivitetet e ‘EU Beach Clean-Up Day’ vazhduan më pas në ‘Europe House Kosovo’, ku, rreth 30 Young European Ambassadors nga Ballkani Perëndimor zhvilluan një debat të nxehtë rreth problemeve mjedisore në Ballkanin Perëndimor me specialistë mjedisi dhe Mrika Nikqin, një ambientaliste dhe influencuese e re nga Kosova. Young European Ambassadors nga i gjithë Ballkani Perëndimor ndanë idetë e tyre personale rreth hapave të vegjël, por domethënës, që mund të merren për të bërë një ndryshim pozitiv dhe për të mbështetur një mjedis të pastër. Shembujt përfshinë pastrimin dhe reduktimin e mbetjeve në komunitetet tona, krijimin e videove të shkurtra ndërgjegjësuese për mbrojtjen mjedisore dhe promovimin e metodave alternative të transportit.

 

Fushata ‘EU Beach Clean-Up’ është një nismë globale për mbrojtjen e oqeaneve, e bashkë-organizuar nga BE-ja dhe OKB-ja, së bashku me Smurfs-at. Eventi zhvillohet çdo shtator gjatë ‘World Coastal Clean-Up Day’ dhe është i rëndësishëm për të rritur ndërgjegjësimin për problemet mjedisore. Në vitin 2022, edicioni i pestë i fushatës ‘EU Beach Clean-Up’ synon të rinjtë, nën kujdesin e ‘European Year of Youth’. Me temën gjithëpërfshirëse “United against marine litter”, brezi i ardhshëm po punon krah për krah me organizatat ndërkombëtare, liderët kombëtarë dhe OJQ-të për ta luftuar këtë problem.

Fotot nga: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.