BE-ja dhe Shqipëria finalizojnë marrëveshjet IPA22 dhe IPA23, falë të cilave Shqipëria përfiton 162.6 milionë euro asistencë nga BE-ja News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

31/03/2023

BE-ja dhe Shqipëria finalizojnë marrëveshjet IPA22 dhe IPA23, falë të cilave Shqipëria përfiton 162.6 milionë euro asistencë nga BE-ja

Më 24 mars, Këshilli i Ministrave i Qeverisë së Shqipërisë miratoi Marrëveshjet e Financimit ndërmjet European Commission dhe Republikës së Shqipërisë për Planet Vjetore të Veprimit (PVP) për vitet 2022 dhe 2023, në kuadër të Pre-Accession Assistance (IPA) III.

 

Programi 2022 (IPA22) përfshin një kontribut të BE-së prej 82.6 milionë eurosh dhe mbulon masat në fushat e mbrojtjes së mjedisit, zhvillimin e perspektivave për të rinjtë, forcimin e demokracisë, përafrimin me legjislacionin e BE-së, vazhdimin e luftës kundër krimit të organizuar, forcimin e gjyqësorit, si dhe mbështetjen e reformave për të përmbushur standardet dhe normat e BE-së. Programi i vitit 2023 (IPA23) do të sigurojë edhe 80 milionë euro të tjera në mbështetje të shqiptarëve për përballimin e pasojave socio-ekonomike të krizës energjetike. Fondet nga të dyja programet janë grante që nuk kanë nevojë të shlyhen nga Shqipëria.

 

Programi IPA23 do t’i mbështesë shqiptarët që të përballojnë pasojat socio-ekonomike të krizës energjetike duke financuar përgjigjen e Qeverisë së Shqipërisë ndaj krizës energjetike, ku parashikohen:

 

-Subvencionimi i faturave të energjisë për më shumë se 1 milion familje shqiptare;

 

-Mbështetje për 168,000 ndërmarrje të vogla dhe të mesme në Shqipëri për të kompensuar çmimet e larta të energjisë.

 

Kjo është pjesë e paketës së mbështetjes energjetike të BE-së prej 1 miliard eurosh të shpallur në Samitin BE – Ballkani Perëndimor në Tiranë, në vitin 2022.

 

Read more (Lexoni më shumë)

Burimi:  EU Delegation Albania

Fotografitë nga: EU Delegation Albania

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.