Фати ме за рака | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Фати ме за рака

Со поддршка на ЕУ, српски стартап разви „паметна ракавица“ за зголемување на самостојноста на лицата со попреченост во видот.

SCROLL DOWN

Никола Крстиќ е млад претприемач од Србија чиј изум, неодамна, ги разбранува меѓународните пазари. За помалку од две години, Никола премина од средношколец во извршен директор на компанија. Неговиот изум е „паметна ракавица“ преку која слепите лица и лицата со попреченост во видот можат да се ориентираат и да препознаваат бои; како и банкноти и други предмети, и преку која нивните придружници или пријатели ќе можат да ги следат нивните движења.

Приказната на овој изум датира од периодот кога Никола бил сè уште во средно училиште и присуствувал на натпревар на којшто младите требало да развијат и предложат иновативни бизнис идеи. Неговото учество било инспирирано од фактот што имал попреченост на едното око. „Идејата сама по себе беше спонтана и дојде од фактот што го имам овој проблем уште од раѓање,“ вели Никола.

„Развивањето на идејата беше само почеток: ни претстоеше долг пат пред нас“

Никола Крстиќ, „Anoris Technology“

Навистина потребна поддршка

Но, да се има идеја за тоа што сакате да го направите и основно знаење за тоа како да го реализирате истото, не се доволни во светот на стартаповите. „Развивањето на идејата беше само почеток: ни претстоеше долг пат пред нас,“ вели Никола. Тој и неговиот тим имале потреба од поддршка во насока на експертиза и финансирање на понатамошно развивање на производот.

Потенцијалот на идејата на Никола бил препознаен од Фондот за иновации во Србија кој, преку својата Програма за ран развој; со средства од ЕУ, го поддржа развојот на овој иновативен производ кој Никола го именува „Анора“.

Никола објаснува дека финансирањето било, главно, употребено за развој на хардверот во ракавицата со кој компактната електроника ги овозможува сите функции неопходни во секојдневието на едно слепо лице. Имале можност дополнително да инвестираат во дизајнот на ракавицата; па, денес, имаат незабележлив дизајн изработен од премиум материјали кој може да издржи неколку години секојдневна употреба. „Значи, најважните делови; хардверот и дизајнот за ракавицата, беа овозможени со поддршка на ЕУ,“ вели тој.

Ракавицата вклучува десет суштински функции. Тука спаѓаат детектирање предмети во просторот и поврат на вибрациски сигнали, засновани на блискоста на предметите; слично како радар. Дополнително, ракавицата детектира бои и банкноти и го кажува датумот и времето. Исто така, помага и при ориентација, а доколку лицето кое ја носи се изгуби, ракавицата може да ја испрати неговата адреса до придружникот или пријателите.

„Поддршката од ЕУ беше клучна, бидејќи претходно бев обичен средношколец со идеја, а сега сум лидер на компанија која изработува неопходен производ кој ќе биде меѓународно признаен.“

Никола Крстиќ, „Anoris Technology“

Компанијата „Anoris Technology“, управувана од Никола, сега склучи договор за производство и дистрибуција на паметната ракавица „Anora“ во САД; а таму, исто така, планираат набрзо да отворат експозитура на компанијата. Контакти и координација со партнери во државите на ЕУ се исто така во тек.

Никола објаснува дека нивната стратегија е да овозможат бесплатна употреба на производот за корисниците; со тоа што трошоците би биле покриени преку јавно одговорни бизниси, организации за помош и владини институции. Во Србија, се приближуваат кон достава на преку 5000 бесплатни ракавици со поддршка на владата на Србија. Според Никола, ништо од ова не би се случило без европска поддршка. „Поддршката од ЕУ беше клучна, бидејќи претходно бев обичен средношколец со идеја, а сега сум лидер на компанија која изработува неопходен производ кој ќе биде меѓународно признаен,“ вели тој.

За проектот

Србија е една од првите држави во регионот која ја усвои така наречената иновативна одредба – идеја дека успешното учество во светската економија заснована на знаење подлежи на можност за адаптација и подобрување на технолошките и истражувачки капацитети преку соработка помеѓу јавните и приватни сектори. Активен уште од 2011 година, Фондот за иновации е пионер во институционалната имплементација на оваа одредба; главно, преку зголемување на капацитетот за стартапови и достапни ресурси за нивен раст. Од започнувањето на Фондот, во 2011 година, ЕУ овозможува значаен импулс за финансирање на иновацијата во Србија; како и зајакнување на врските помеѓу истражувањето и приватните сектори. Досега, повеќе од 17 милиони евра се насочени кон овие програми преку Инструментот за претпристапна помош (ИПА).

Innovation Fund Serbia

Anora

Photo credits: ANORA

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.