Удвојување на работната сила во „Catwalk Sarajevo“ | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Удвојување на работната сила во „Catwalk Sarajevo“

Проект, финансиран од ЕУ, овозможува поддршка за модна компанија од БиХ да го зголеми својот бизнис.

SCROLL DOWN

„Catwalk Sarajevo“ е модна компанија од Сараево, основана од Ема Бурџовиќ во 2011 година; начелно, како компанија за трговија и продажба на увезени добра во БиХ во нивната продавница во Сараево. Меѓутоа, како што Ема објаснува, бизнисот не одел добро затоа што се трудела да увезува квалитетни и скапи производи, а прометот не бил доволно висок заради капацитетот на куповната моќ и економската ситуација во БиХ. Пред шест години, одлучила да ја промени стратегијата и да се пренасочи од трговија кон производство, вработувајќи два искусни кројачи.

Но, промената не била лесна. Ема е економист по професија, а во времето на пренасочувањето знаела многу малку за специфичностите на процесите за текстилно производство. Се сеќава дека била соочена со бројни предизвици при обезбедувањето суровини, соодветни машини и потребната работна сила. „За жал, постои тренд на иселување на вешти работници од БиХ во потрага по подобар живот. Не беше лесно, но успеавме да најдеме квалифицирани и амбициозни работници кои се темел на нашата компанија,“ вели Ема.

„Проектот, финансиран од ЕУ, значително го подобри нашиот бизнис и ни помогна да ги надминеме негативните ефекти на годините поминати во пандемијата КОВИД-19.“ 

Ема Бурџовиќ, основач на „Catwalk Sarajevo“

Во моментот кога компанијата почнала да се зацврстува и да гради визија за подобра иднина, започнала пандемијата КОВИД-19. Текстилните компании во БиХ се соочиле со бројни предизвици за време на пандемијата. Нарачките и продажбата сериозно се намалиле, а синџирите на достава биле прекинати, со што набавката на суровини станала особено тешка од почетокот на февруари 2020 година. Индустријата смета дека секое трето загубено работно место во државата, за време на пандемијата, се случило во текстилниот сектор.

Ема не морала да отпушти работници; меѓутоа, растот на компанијата не се одвивал по планираното. Во тој период, наишла на објави за проектот „EU4Business Recovery“, финансиран од ЕУ, кој овозможувал финансиска и техничка помош за поддршка на текстилната индустрија во БиХ, ублажувајќи го влијанието на пандемијата врз продажбата и работните места. Ема се пријавила и ја добила поддршката која ѝ била неопходна. „Проектот, финансиран од ЕУ, значително го подобри нашиот бизнис и ни помогна да ги надминеме негативните ефекти на годините поминати во пандемијата КОВИД-19,“ вели таа.

Неопходниот придонес од проектот вклучил набавка на нова опрема и отворање онлајн продавница, како и нова малопродажна продавница во Црна Гора.

„Со добиената поддршка од ЕУ, го дуплиравме бројот на вработени; од 12 на 24.“

Ема Бурџовиќ, основач на „Catwalk Sarajevo“

Како резултат на поддршката од проектот, менаџерскиот тим оригинално планирал да креира пет нови работни места. Ема со гордост истакнува дека целта не само што била постигната, туку и надмината. „Со добиената поддршка од ЕУ, го дуплиравме бројот на вработени; од 12 на 24,“ вели таа.

Денес, компанијата ја започнува својата нова производна линија – костими за капење, а ги подобриле и своите производствени процеси преку набавка на оперативен систем за дизајн на облека. Исто така, имаат цел да започнат со извоз кон земјите во ЕУ. Според Ема, нивната визија е да изградат силна средно голема компанија која не ќе расте премногу, но ќе може да оствари доволно профит, а, што е уште поважно, ќе може и да исплаќа добри плати на своите вработени.

За проектот

Проектот „Инвестициски одговор КОВИД-19 – ЕУ за бизнис заздравување“ („COVID-19 Investment Response-EU4 Business Recovery”), финансиран од ЕУ, е имплементиран од Меѓународната организација на трудот, во партнерство со германската агенција за развој „ГИЗ“ и Програмата за развој на ОН. Целта на проектот е да овозможи поддршка за закрепнување на економијата на БиХ од ефектите на пандемијата КОВИД-19. Особена цел е овозможување итна поддршка за микро, мали и средни претпријатија за осигурување на нивниот деловен континуитет, задржување повеќе од 1000 работни места и создавање, најмалку, 100 нови работни места; со посебна поддршка за жените претприемачи, младите и ранливите групи.

 

Photo credits: Catwalk Sarajevo

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.