Босанска компанија се квалификува за Светското првенство во Катар | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Босанска компанија се квалификува за Светското првенство во Катар

Мала модна компанија од Травник, во Босна и Херцеговина, со помош на ЕУ, извезува добра во Катар

SCROLL DOWN

Мирела Џиниќ е основач и креативен директор на модната компанија „Senses“ од Травник, БиХ. Вели дека членовите на нејзиното семејство кои работеле со шиење алишта ѝ ја пренеле љубовта за креативна работа и мода уште од нејзиното детство. Но, со оглед на околностите по војната во БиХ, морала да ја прифати првата работа која ѝ била понудена, а тоа било административна позиција во локалната банкарска експозитура. „Иако посакував да работам во бизнис поврзан со мода, немав друг избор. Можностите беа ретки, а јас имав среќа што успеав да најдам работа во банка,“ вели таа.

Мирела ја работела оваа работа цели десет години и, најверојатно, би ја работела до крајот на животот ако банката не банкротирала и целосно затворила. Во тој период, Мирела била во своите триесетти, мајка на две девојчиња, невработена и морала да најде решение. Најпосле, нашла работа во текстилна фабрика каде две години работела на различни позиции. „Беше потполно нов свет. Работев како проектен координатор, моделар, конструктор и технолог. Го покривав целиот циклус од идеја до примерок, па сè од сериска продукција до дистрибуција,“ вели таа.

„Циклусот за обучување, обезбеден од проектот финансиран од ЕУ, беше навистина креативен и инспиративен и ја зголеми мојата амбиција и мотивација да започнам нешто свое.“

Мирела Џиниќ, основач и креативен директор „Senses“

Две години подоцна, со чувство на исполнетост и потреба за понатамошно истражување затоа што чувствувале дека веќе нема што да ѝ даде на оваа компанија; ниту, пак, нешто ново да научи, одлучила да направи голем и храбар скок и да отвори сопствена компанија. Практичното искуство, мотивацијата и креативноста биле присутни, но Мирела немала доволно искуство со менаџирање и собирање средства за отпочнување нова компанија. Точно тогаш, наишла на проект, финансиран од ЕУ, кој ги поддржува стартаповите со обуки за менаџмент и почетно финансирање за започнување на нивните деловни подвизи. Проектот ја поддржал со тоа што ја научил да размислува како претприемач и ја обучил за целиот деловен циклус; почнувајќи од основната бизнис идеја, па сè до разработката на деловен план, целни групи и маркетинг план. „Циклусот за обучување, обезбеден од проектот финансиран од ЕУ, беше навистина креативен и инспиративен и ја зголеми мојата амбиција и мотивација да започнам нешто свое,“ вели Мирела.

Избрала да развие идеа заснована на мода за деца, бидејќи, според неа, тоа недостасувало во БиХ; па, така, ја отворила својата компанија „Senses“. Заедно со нејзиниот тим развиле уникатен пакет за подарок со детски алишта што било нешто сосема ново на пазарот, а успехот веднаш следел по претставувањето на производот на пазарот. „Идејата беше да започнеме со нешто мало, но со висококвалитетен бренд кој е конкурентен со останатите меѓународни брендови на пазарот. Го постигнавме тоа користејќи висококвалитетни суровини, уникатни дизајни и рачна изработка,“ вели Мирела.

„Да се биде мала компанија од Травник, признаена од пазар како Катар; кој може да си дозволи да купува производи од кој и да било бренд во светот, беше привилегија и многу ни значеше.“

Мирела Џиниќ, основач и креативен директор „Senses“

Поддршката и напредокот од ЕУ за „Senses“ продолжиле и по почетниот стартап процес. Годинава, ЕУ во БиХ одлучи да поддржи одреден број мали компании за промоција на нивните брендови, поврзувајќи ги со онлајн инфлуенсери. „Senses“ беше меѓу избраните компании за учество во програмата. Мирела ја споија со инфлуенсер, мајка на две девојчиња, која прифати да ги промовира производите на „Senses“.

Покрај предвидениот пораст на присуство на социјалните медиуми и промет на локалниот маркет; според Мирела, се случило нешто неверојатно. Една жена, со босанско потекло, која живее во Катар, ја следела инфлуенсерката, го видела брендот и одлучила да ја контактира Мирела за деловна зделка. Зделката резултирала со производство и достава на првиот пакет производи од „Senses“ на меѓународниот пазар. „Да се биде мала компанија од Травник, признаена од пазар како Катар; кој може да си дозволи да купува производи од кој и да било бренд во светот, беше привилегија и многу ни значеше,“ вели Мирела.

Првата испорака била со детски алишта со дизајни поврзани со Светското првенство. Со оглед на тоа што бил навистина задоволен, партнерот од Катар веќе направил порачка за втора достава која ќе биде заснована на некоја друга тема и ќе биде испорачана во 2023 година.

За проектот

„EU4Business“ е проект на ЕУ кој цели кон зајакнување на капацитетот на БиХ за економски раст и вработување преку поттикнување конкурентност и иновација во одредени сектори. Проектот располага со буџет од 16,1 милиони евра: 15 милиони евра обезбедени од ЕУ, а 1,1 милион евра од Сојузна Република Германија.

„EU4Business“ е дел од локалните развојни стратегии на Федералното министерство за економска соработка и развој од Германија; во чии рамки влегува и Програмата за локална самоуправа и економски развој во БиХ.

Photo credits: Senses

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.