Визна либерализација: ЕУ усвојува безвизно патување за Косово News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

20/04/2023

Визна либерализација: ЕУ усвојува безвизно патување за Косово

Безвизното патување ќе стане реалност за имателите на косовски пасош, најдоцна, на 1. јануари 2024 година. По спогодбата со Европскиот парламент и Советот, на предлог на Комисијата, имателите на пасош од Косово ќе можат да патуваат без виза во ЕУ, најмногу 90 дена, помеѓу периоди од 180 дена.

 

Безвизното патување носи бројни придобивки за двете страни и дополнително ги зајакнува односите на ЕУ со Косово. Косово доследно ги исполнува сите критериуми и континуирано ја покажува својата посветеност. Со ова достигнување, сите партнери од Западен Балкан наскоро ќе добијат безвизен пристап до ЕУ.

 

Уште во 2016 година, Комисијата им предложи на Европскиот парламент и Советот да овозможат безвизно патување за граѓаните на Косово. Комисијата процени дека Косово ги исполнува барањата, уште од 2018 година; задоволувајќи ги сите критериуми во склоп на Патоказот за визна либерализација.

Read more

Извор: DG NEAR

Извор на фотографии: DG NEAR

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.