Нова студија покажува отпор и реакција во соседствата на ЕУ за време на пандемиската криза News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

28/02/2023

Нова студија покажува отпор и реакција во соседствата на ЕУ за време на пандемиската криза

Нова студија од Европската фондација за обука (European Training Foundation (ETF)) и Eurofound ги покажува отпорот и реакцијата со кои биле соочени граѓаните на ЕУ и десет соседски држави на ЕУ за време на пандемијата КОВИД-19. Извештајот насловен „Живеење, работење и КОВИД-19“ покажува дека и покрај предизвиците, граѓаните од Албанија, Грузија, Јордан, Косово*, Либан, Молдавија, Мароко, Северна Македонија, Палестина* и Тунис остануваат оптимисти.

 

Резултатите ја потенцираат важноста од инвестирање во образование и потенцијалот на далечинското работење како алатка за рамнотежа и флексибилност помеѓу работата и животот; овозможувајќи патоказ за граѓаните во соседството на ЕУ за градење подобра иднина за сите.

 

Извештајот ја потврдува улогата на развојот на вештини за граѓаните во соседството на ЕУ за создавање подобра иднина за нив и за своите заедници. Заедно со значајната „Европска година на вештините“, извештајот е повик за акција за развивање неопходни вештини. Иницијативата на ЕУ ќе поддржи мали и средни претпријатија за справување со недостатокот вештини и промовирање обновување и надоградување на вештини на работната сила за зајакнување на општествените цели на ЕУ во 2030 година; вклучувајќи 60 % од возрасните кои учествуваат во годишни обуки и 78 % во вработувањето.

 

Анкетата „Живеење, работење и КОВИД-19“, првпат отпочната од „Eurofound“ на почетокот од 2020 година, има за цел утврдување на широкото влијание на пандемијата врз работата и животот на граѓаните на ЕУ. Петата рунда од анкетата, имплементирана во пролетта 2022 година, обелоденува и нова несигурна реалност, создадена од војната во Украина; рекордна инфлација и остар пораст на трошоците за живот. Извештајот прикажува разбирлива слика за влијанието на КОВИД-19 врз животот и егзистенцијата на луѓето во ЕУ и нејзиното соседство.

Read more

Извор: ETF

Извор на фотографии: ETF

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.