Европска соработка за зголемување на медиумското експериментирање и иновација News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/06/2022

Европска соработка за зголемување на медиумското експериментирање и иновација

Од бизнис консултации и инкубатори до хакатони и акцелератори, независните медиуми ширум Европа можат да извлечат полза од бројните можности кои се нудат во рамки на смелата нова иницијатива за стимулирање иновација, одржливи бизнис модели и соработка. Започната на 1. јуни, двогодишната програма „Медиумска иновација во Европа: освежување на европскиот медиумски екосистем“ е предводена од глобалната мрежа на Меѓународниот институт за печат; нејзините уредници, новинари и медиумски чинители заедно со три непрофитни организации посветени на обезбедување помош за медиумските организации да можат да ѝ понудат на својата публика квалитетно новинарство.

 

Поддржана од ЕУ, иницијативата ќе ги обедини силите на партнерите на конзорциумот во мрежи за мобилизирање, раководење со програми за менторство и грантови, како и поддршка за медиумска иновација. Програмата „Медиумска иновација Европа“ има за цел да им помогне на медиумите да ги надминат предизвиците кои варираат од неуспешни бизнис модели и ниски приходи, па сè до намалена доверба од јавноста, „државно задушување“ на независните медиуми и останати политички притисоци.

Прочитај повеќе

Извор: BIRN

Извор на фотографии: BIRN

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.