500.000 евра грант од ЕИБ за обезбедување одржлива урбана мобилност во Ниш, Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

4/02/2022

500.000 евра грант од ЕИБ за обезбедување одржлива урбана мобилност во Ниш, Србија

Европската инвестициска банка (ЕИБ), заемодавателот на ЕУ, потпиша договор со градот Ниш во Србија за да ја финансира подготовката на план за одржлива урбана мобилност, овозможувајќи му на градот да донесе информирани одлуки за инвестиции во својата транспортната мрежа. Земајќи ги во предвид постојните патни мрежи, развојните трендови и целите за стратешко планирање на општината, планот за одржлива урбана мобилност ќе помогне да се осигура дека инвестициите се оптимизирани да обезбедат ефикасна, безбедна и погодна мобилност што е помалку зависна од јаглерод. Техничката помош ќе му овозможи на градот Ниш да ги истражи можностите што се создаваат со идното пренасочување на товарниот сообраќај од постоечкиот меѓуградски железнички коридор што минува низ градот.

 

Планот за одржлива урбана мобилност и инвестициите што ќе ги генерира ќе му помогнат на Ниш да расте, а со поддршката од висококвалитетна, добро интегрирана транспортна мрежа ќе се зголеми привлечноста на градот како добро место за живеење и инвестирање. Техничката помош е обезбедена во рамките на Team Europe и заедничката иницијатива за финансирање урбани проекти помеѓу ЕИБ и Agence Française de Développement (AFD), основана за поддршка на амбициозни проекти за урбан развој.

Прочитајте повеќе

Извор: EIB

Автор на фотографија: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.