385,5 милиони евра од Фондот за солидарност на ЕУ за итна здравствена помош од Ковид-19 News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

21/01/2022

385,5 милиони евра од Фондот за солидарност на ЕУ за итна здравствена помош од Ковид-19

Европската комисија ја заврши исплатата на помош од EU Solidarity Fund (EUSF) на 19 земји со вкупен износ од речиси 385,5 милиони евра за справување со здравствената криза предизвикана од корона вирусот. Ова доаѓа како додаток на 132,7 милиони евра издвоени во 2020 година на земјите членки кои побараа авансно плаќање од ЕУСФ. 17 земји членки побараа поддршка од ЕУСФ, а истото го сторија и Албанија, Црна Гора и Србија како земји кандидати.

 

Албанија и Црна Гора ја добија финансиската помош на крајот на 2021 година, а за Србија со која договорот за распределба е во тек на потпишување, се очекува да биде исплатена штом договорот биде потпишан.

 

Еврокомесарот за проширување, Оливер Вархеј изјави „Од почетокот на пандемијата ние сме покрај нашите партнери од Западен Балкан. Мило ми е што Албанија, Црна Гора и Србија успеаја да ја искористат помошта од ЕУСФ. Ова е уште еден доказ на посветеноста на ЕУ да се поддржи регионот во борбата против корона вирусот со овозможен пристап до истите механизми за поддршка како и за нашите земји членки“.

 

ЕУСФ КОВИД-19 итна здравствена помош финансира здравствена помош, обезбедување на вакцини и вакцинација, опрема за лична заштита и медицинска опрема, трошоци за здравствена нега, лабораториски анализи, заштитни мерки и следење и контрола на ширењето на болеста.

Прочитајте повеќе

Извор: European Union

Автор на фотографија: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.