Завршување на работата на најсовремениот затвор во Крагујевац, Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

30/11/2022

Завршување на работата на најсовремениот затвор во Крагујевац, Србија

Во четвртокот, 16. ноември 2022 година, високи офицери од Србија, ЕУ и други донаторски држави присуствуваа на отворањето на затворот во Крагујевац. Целосната вредност на новиот затвор изнесува 40 милиони евра. Затворот беше делумно финансиран со заем, во вредност од 17 милиони евра, од Банката за развој, на Советот на Европа, и техничка помош, во форма на грантови, од 3 милиони евра, од билатерални донатори на Инвестициската рамка за Западен Балкан.

 

Како една од најсовремените и најбезбедни казнено-поправни институции во Европа, затворот во Крагујевац може да смести 500 затвореници во 265 ќелии, вклучително и ќелии за затвореници со инвалидитет. Комплексот се состои од 11 згради, на целосна површина од 22000 метри квадратни; овозможувајќи простор за социјализирање, работни активности, стручна обука; како и модерна опрема и здравствени објекти. Во затворот ќе бидат вработени 270 луѓе.

 

Од 2009 година, со поддршка на ЕУ, билатерални донатори на Инвестициската рамка за Западен Балкан и Банката за развој, на Советот на Европа; Србија започна програма за модернизирање на затворските објекти во согласност со европските затворски правила. Во склоп на програмата беше отпочнат проект на Инвестициската рамка за Западен Балкан, кој опфати конструкција и опремување на два нови затворски објекти во Панчево и Крагујевац. Затворскиот објект во Панчево, со капацитет од 500 затвореници, беше завршен во 2018 година.

Извор: WBIF

Извор на фотографии: WBIF 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.