Prijateljski razgovor baš kada je potreban | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Prijateljski razgovor baš kada je potreban

Projekat koji finansira EU pomaže onlajn savjetovalištu u Srbiji.

SCROLL DOWN

Nacionalna dječija linija (NADEL) je centar za pomoć i sastavni dio Centra za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Beogradu, a uspostavljena je kao jedan od mehanizama za spriječavanje nasilja nad djecom. Pozivi na broj telefona 116-111 su besplatni i otvoren je 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji. Nadel podržava djecu i njihove roditelje od 2005. godine, a u protekloj deceniji, savjetnici iz Nadela odgovorili su na više od milion poziva, nudeći pomoć, savjete ili praktične smjernice, pomažući djeci i mladima da pronađu odgovore na pitanja i rješenja za svoje probleme. Možda najviše od svega, linija je pomogla djeci i mladima tako što im je pružila nekoga ko umije da ih sasluša.

Međutim, pandemija je donijela nove izazove i krize. Istraživanja tokom pandemije pokazala su da se mladi ljudi plaše. Neki su se povukli u izolaciju, dok je mnogima nedostajalo druženje sa vršnjacima u školi. Uprkos ovim izazovima, broj poziva ka Nadelu tokom pandemije je opao.

Logično objašnjenje za nas je bilo da je zbog lok dauna cijela porodica bila zajedno 24 sata dnevno. Nije bilo privatnosti i mnogi nisu bili u prilici da uzmu telefon i razgovaraju sa bilo kim izvan porodice, pa ni sa Nadelom.”

Vesna Dejanović, Specijalistkinja za zaštitu djece, Unicef Srbija

Ova paradoksalna situacija privukla je pažnju Unicefa u Srbiji koji je bio dugogodišnji partner i pristalica Nadela. Vesna Dejanović je specijalistkinja za zaštitu djece u Unicefu. Ona izlaže svoje mišljenje: „Logično objašnjenje za nas je bilo da je zbog lok dauna cijela porodica bila zajedno 24 sata dnevno. Nije bilo privatnosti i mnogi nisu bili u prilici da uzmu telefon i razgovaraju sa bilo kim izvan porodice, pa ni sa Nadelom.”

Imajući to u vidu, Unicef je u februaru 2021. godine, uz podršku EU, pokrenuo projekat koji bi pomogao mladim ljudima da budu u kontaktu sa Nadelom čak i u situacijama bez privatnosti, zahvaljujući inovativnoj funkciji podrške na mreži koja bi se odvijala paralelno sa tradicionalnom telefonskom linijom. Podržali su Nadel sa razvojem softvera za čet liniju, kupovinom dodatne opreme i obezbjeđivanjem sredstava za plate dodatnih savjetnika za upravljanje čet linijom.

Vesna objašnjava da su ih podržali i u povećanju kapaciteta, što je uključivalo obuku za sve savjetnike, i stare i nove, i druge pružaoce usluga kao što su socijalni radnici iz malih nevladinih organizacija – svi pružaoci usluga koji bi mogli biti u poziciji ili već imaju potencijal da se uključe u onlajn savjetovanje kako bi podijelili to znanje. „U pogledu izgradnje kapaciteta, pružili smo im logističku podršku i skroman finansijski doprinos za pripremu priručnika za obuku. Obuku je obezbijedio Nadel, jer imaju veliko iskustvo i veoma kompetentno osoblje za obuku“, kaže Vesna.

„Kao rezultat kampanje na društvenim mrežama, broj savjetovanja putem čet sesija bio je tri puta veći od prethodnog mjeseca, a ukupan broj posjeta veb lokaciji Nadela bio je veći od ukupnog broja kontakata u periodu od januara do maja.”

Marina Bogdanović, Konsultantkinja za zaštitu djece od nasilja i prevenciju dječijih brakova, Unicef

Pored ove podrške, Unicef je putem projekta koji finansira EU takođe podržao Nadel da poveća svoju vidljivost podizanjem svijesti o postojanju usluge. Tokom godina, Nadel je organizovao akcije podizanja svijesti posjećujući škole i dijeleći postere. Međutim, prema Vesninim riječima, ova strategija u poslednje vrijeme nije funkcionisala, jer je sada potrebno doći do djece preko društvenih mreža koje redovno koriste.

Kampanja na društvenim mrežama pokrenuta je u junu ove godine, a broj poziva i druga vrsta komunikacije povećali su se trostruko kao rezultat kampanje.

Marina Bogdanović, konsultantkinja za zaštitu djece od nasilja i prevenciju dječijih brakova u Unicefu, objašnjava da je, osim povećanja kontakta sa Nadelom, kampanja bila i iskustvo učenja za njih i njihovog partnera o tome kako da unaprijede i inoviraju program. „Kao rezultat kampanje na društvenim mrežama, broj savjetovanja putem čet sesija bio je tri puta veći od prethodnog mjeseca, a ukupan broj posjeta veb lokaciji Nadela bio je veći od ukupnog broja kontakata u periodu od januara do maja”, kaže ona.

O projektu

Ova inicijativa je bila moguća zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije kroz Generalnu direkciju Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR), a u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Centrom za zaštitu novorođenčadi, djece i omladine Beograda.

Inovativna onlajn čet podrška za Nadel pokrenuta je uz podršku Programa za ublažavanje efekata pandemije koronavirusa na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Program je dvogodišnja inicijativa koju su 2021. godine pokrenuli regionalna kancelarija Unicefa i Evropska komisija.

Svrha inicijative je jačanje nacionalnog zdravlja, obrazovanja, razvoja u ranom djetinjstvu i sistema zaštite djece kako bi se obezbijedile osnovne usluge za ugroženu djecu i njihove porodice u neposrednom i dugoročnom odgovoru na koronavirus. Očekuje se da će zahvaljujući ovom programu vrijednom pet miliona eura 490.000 djece i roditelja imati bolji pristup javnim uslugama koje promovišu razvoj u ranom djetinjstvu, obrazovanje, zdravlje i zaštitu u okviru oporavka od koronavirusa.

Photo credits: Unicef

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.