Doživljaji u divljini kao biznis | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Doživljaji u divljini kao biznis

Pogranična oblast između Crne Gore i Srbije spremna je da ugosti ljubitelje prirode uz podršku Evropske unije

SCROLL DOWN

Crna Gora je prije pandemije imala preko dva miliona posjetilaca i preko sedam miliona noćenja godišnje, što se može smatrati uspjehom za zemlju sa nešto više od 600.000 stanovnika. Ovi posjetioci su uglavnom boravili na prelijepom primorju ljeti i na skijalištima na sjeveru zimi. Međutim, Crna Gora ima i druge veoma uzbudljive mogućnosti za turizam u divljini, posebno u sjeveroistočnom regionu koji se graniči sa Srbijom i koji je veoma malo iskorišten. NVO Centar za zaštitu i istraživanje ptica (CZIP) iz Podgorice, zajedno sa partnerima iz Crne Gore i Srbije, radi na otvaranju ovog područja kao destinacije za ljubitelje divljine.

Boravak u divljini i posmatranje ptica postali su sve popularnija turistička aktivnost u svijetu, prepoznata kao važno specijalizovano turističko tržište. Međutim, s obzirom na relativnu udaljenost ovog dijela zemlje i na loše saobraćajne veze, turistička infrastruktura je nedovoljno razvijena, uprkos tome što se u ovoj regiji nalaze četiri nacionalna parka.

„Budući da je postojao ogroman potencijal za razvoj turizma, ali i potreba za podrškom, odlučili smo da preduzmemo mjere kako bismo otvorili ovu bajkovitu oblast za posjetioce.“

Lejla Abdić, menadžerka projekata u Centru za zaštitu i istraživanje ptica

Zadovoljavanje potrebe za razvojem turizma

Lejla Abdić je ekološka aktivistkinja i menadžerka projekata u Centru za zaštitu i istraživanje ptica. Abdić objašnjava da su ona i njene kolege bile svjesne nedovoljne razvijenosti regiona u smislu turističke infrastrukture i aktivnosti u prirodi. „Budući da je postojao ogroman potencijal za razvoj turizma, ali i potreba za podrškom, odlučili smo da preduzmemo mjere kako bismo otvorili ovu bajkovitu oblast za posjetioce“, kaže Lejla.

S tim ciljem, oni su se prijavili na konkurs EU za prekograničnu saradnju Crna Gora/Srbija i odobrena su im sredstva za pokretanje projekta pod nazivom „Hoo project – Creation of Owl and Other Wildlife Experience“. Kako je populacija ptica u regionu veoma raznovrsna, glavni fokus njihovog projekta bio je na aktivnostima vezanim za posmatranje ptica kroz mapiranje i signalizaciju staza. Oni takođe rade na obuci i motivisanju lokalnog stanovništva da se bavi poslovima vezanim za turizam u divljini, kao i brendiranjem i promocijom turističkih proizvoda koji su osmišljeni u okviru projekta.

„Ova oblast raspolaže jedinstvenim potencijalom za turizam u divljini koji još uvek nije iskorišćen, ali će uskoro biti promovisan na lokalnom i međunarodnom nivou, kako bi posjetioci mogli da uživaju u njemu.“

Lejla Abdić, menadžerka projekata u Centru za zaštitu i istraživanje ptica

Lejla objašnjava da projektno područje ima mnogo toga da ponudi turistima koji vole prirodu: sove, na primjer, imaju zov koji pruža uzbudljiva turistička iskustva. Pored toga, ova oblast je dom i drugim privlačnim pticama, kao što su suri i orao krstaš, bjeloglavi sup i sivi soko, ili jarebica kamenjarka i ruževac (vrsta tetreba), kao i rijetke vrste ptica kojima su za stanište potrebna veća šumska prostranstva. „Ova oblast raspolaže jedinstvenim potencijalom za turizam u divljini koji još uvek nije iskorišćen, ali će uskoro biti promovisan na lokalnom i međunarodnom nivou, kako bi posjetioci mogli da uživaju u njemu“, kaže Lejla.

Abdić dalje objašnjava da je u pogledu prekogranične saradnje projekat uspješan. Organizacije koje sarađuju na projektu organizovaće studijske ture i koordinirane aktivnosti sa ciljem povezivanja zajednica, preduzeća i turoperatera sa obije strane granice. „Na kraju krajeva, razvoj regiona je usko povezan sa prekograničnom saradnjom“, kaže ona.

O projektu

Projekat „Hoo: Creation of Owl and Other Wildlife Experiences“ započet je u februaru 2021. godine. Glavni cilj projekta je podsticanje turizma u divljini zasnovanog na prirodnom nasljeđu u prekograničnom području između Srbije i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je 262.029 eura, a planirano trajanje projekta je 24 mjeseca. Između ostalog, projekat predviđa uspostavljanje dva itinerera za turizam u divljini, obuku turističkih vodiča za divljinu, posmatranje ptica i studijske posjete i uspostavljanje digitalne platforme za promociju regionalnog turizma u divljini.

Photo credits: Centre for the Protection and Research of Birds (CZIP)

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.