“Započeti put sa erazmusom+ bila je moja najbolja investicija“ | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

“Započeti put sa erazmusom+ bila je moja najbolja investicija“

Od djetinjstva obilježenog ratom i ekonomskom krizom u Jugoslaviji, do rada i učenja za mirnu, prosperitetnu budućnost u EU.

SCROLL DOWN

Bojana Zimonjić (30), iz Srbije, o Evropskoj uniji je prvi put učila u srednjoj školi, na času građanskog vaspitanja. Kako kaže, o Uniji je čula i ranije, u vijestima, ali da ipak nije znala o čemu se radi. Međutim, još dok je bila dijete, Bojana je pridavala veliku važnost miru i prosperitetu. Rat i ekonomska kriza uticali su na Bojanino djetinjstvo, baš kao i kod većine djece rođene u Jugoslaviji.

U srednjoj školi je naučila da glavne vrijednosti EU imaju za cilj sprječavanje ova dva problema promovisanjem mira i ekonomskog prosperiteta za sve. “Ta ideja me je opčinila i zaljubila sam se u EU i ideju koja stoji iza nje“, kaže ona. Bojana dalje objašnjava da je još u srednjoj školi shvatila da se za promovisanje ovih vrijednosti mora uključiti i angažovati. Upravo zato je odlučila da studira političke nauke.

“Čitav moj profesionalni život i buduće težnje vezane su za EU, a početak tog puta sa programom ERAZMUS+ bila je najbolja investicija u mom životu.

Bojana Zimonjić, studentkinja

Nove prilike sa ERAZMUS-om
Bojana je vjerovala da se vrijednosti za koje se ona zalaže mogu najbolje promovisati kroz promociju evropskih integracija. Kada je došlo vrijeme za master studije, istraživala je mogućnosti sa ciljem da sazna više o Evropskoj uniji. Na njenom univerzitetu objavljeno je da je Srbija upravo uključena u program ERAZMUS. Čim je to saznala, odlučila je da se prijavi za neku od obrazovnih prilika koje program pruža.

U početku joj je dobila priliku da iskoristi program Žan Mone (Jean Monnet) koji je deo programa ERAZMUS+. Taj program posvećen je promovisanju izvrsnosti u studijama EU u visokom obrazovanju širom svijeta kako bi se izgradili mostovi između studenata, profesora, istraživača i kreatora politike EU. Bojana tvrdi da je učešće u programu Žan Mone značajno doprinijelo kvalitetu njene master diplome. “Na primjer, predavači iz EU došli su da nam prenesu svoju viziju evropskih integracija. Uz to smo besplatno dobili i udžbenike. Za studente bez posla to nije mala stvar“, govori ona.

Širenje vidika
Bojani to, zapravo, nije bilo dovoljno. Htjela je da sazna više o politikama EU i evropskim integracijama, i željela je da proširi svoje kulturne vidike, najrađe na nekom univerzitetu u EU. Odlučila je da se prijavi za ERAZMUS+ razmjenu na Univerzitetu Konstanca u Njemačkoj, na kom su je primili. “Za mene je to bilo ostvarenje sna“, kaže ona.

“Imala sam predavanja o liderstvu, što je bilo zaista interesantno. Svakako je bilo drugačije od svega što sam mogla da naučim na mom fakultetu. Ta predavanja su mi zbilja ponudila drugačiju perspektivu o tome kako pravi lider treba da se ponaša.“

Bojana Zimonjić, studentkinja

Bojana tvrdi da joj je iskustvo u Nemačkoj “promijenilo život“. Objašnjava da je za nju bilo od suštinskog značaja da nauči više o različitim kulturama i iz prve ruke iskusi kako je živeti i učiti u multikulturalnom okruženju. Druženje s ljudima iz drugih krajeva Evrope – i sveta – mnogo je pomoglo u tome.

Bojani je takođe bilo bitno da vidi kako univerziteti funkcionišu u Nemačkoj i kako predstavljaju nastavne planove i programe. “Imala sam predavanja o liderstvu, što je bilo zaista interesantno. Svakako je bilo drugačije od svega što sam mogla da naučim na mom fakultetu. Ta predavanja su mi zbilja ponudila drugačiju perspektivu o tome kako pravi lider treba da se ponaša.“ Bojana je takođe bila impresionirana dobrodošlicom na univerzitetu, a posebno strukturom i pažnjom posvećenom svakom stranom studentu.

Promovisanje duha pomirenja
Bojana sada radi u Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO) koja promoviše duh pomirenja i saradnje među mladima u regionu Zapadnog Balkana. “Moje iskustvo sa programom ERAZMSUS+ mi je zaista pomoglo da se brzo prilagodim multikulturalnom radnom okruženju RYCO-a“, rekla je. “Kad ste već ste imali priliku da čujete moju priču, ne bi trebalo da vam bude teško da pogodite da je RYCO osnovan uz podršku Evropske komisije.“

Bojana planira da se u budućnosti više uključi u administraciju EU kako bi podržala ideju koja stoji iza Evropske unije. “Čitav moj profesionalni život i buduće težnje vezane su za EU, a prvi korak tog puta sa programom ERAZMUS+ bila je najbolja investicija u mom životu.“

Photo credits: Bojana Zimonjić

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.