Škole u srbiji se pripremaju za digitalno doba | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Škole u srbiji se pripremaju za digitalno doba

Uz podršku Evropske investicione banke, škole u Srbiji prelaze na digitalno obrazovanje.

SCROLL DOWN

Zatvaranje škole i univerziteta zbog pandemije koronavirusa pogodilo je više od 90 odsto učenika i studenata u 194 zemlje širom svijeta.

Vlade su morale hitro da reaguju i uspostave nastavu na daljinu, a mnogi su usvojili programe onlajn učenja. Kriza je tako razotkrila digitalnu podjelu između i unutar zemalja, kao i globalnu potrebu za digitalnom transformacijom obrazovne infrastrukture. Evropska investiciona banka (EIB) spremno je podržala Srbiju u tome a pomoć Banke znači da će sve škole u Srbiji biti digitalizovane do kraja 2021. godine.

„Bolja digitalna infrastruktura poboljšava efikasnost škole u vanrednim situacijama.“

Izabel Stofel

Projekat koji pravovremeno zadovoljava potrebe

Kada je u Srbiji u martu 2020. uveden lokdaun, školski časovi su prešli iz učionica u televizore. Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja počelo je da emituje edukativne sadržaje za osnovce i srednjoškolce na srpskim nacionalnim javnim televizijskim kanalima.

Kao i mnoge druge zemlje, Srbija je morala da se prilagođava u hodu i da se privikne na „novu normalu“ proizvodnjom specijalizovanog sadržaja za više uzrasta. Međutim, Srbija je posljednjih nekoliko godina već pripremala svoje sadržaje za digitalno obrazovanje jer su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja 2019. godine počela realizaciju projekta pod nazivom Povezane škole, sa ukupnim procijenjenim troškovima od 111 miliona eura. Prije ovog projekta, u čitavoj Srbiji bilo je 2.000 digitalno opremljenih učionica, a u 2019. taj broj porastao je na preko 10.000. Prema podacima Eurostata, nivo individualnih digitalnih vještina u Srbiji povećan je sa 32 odsto u 2015. na 46 odsto u 2019. godini.

“Do kraja sljedeće godine, više od 1.800 većih škola biće potpuno pokriveno brzim bežičnim internetom.”

Milan Dobrijević

U novembru prošle godine, EIB je prihvatila da podrži ovaj projekat kreditom od 65 miliona eura. Projekat sada modernizuje osnovne i srednje škole u Srbiji novom digitalnom opremom i povezuje ih. Investicija EIB-a će na taj način podržati nacionalnu obrazovnu strategiju Srbije i doprinijeti ekonomskom rastu, kao i rastu proizvodnje, zaposlenosti mladih i razvoju kapaciteta zemlje za inovacije.

„Pandemija koronavirusa i ograničenja koja su uvedena izazvala su veliki poremećaj u obrazovnim sistemima i procesima. Ove okolnosti bez presedana pokazale su da bolja digitalna infrastruktura poboljšava efikasnost škole u vanrednim situacijama“, kaže Izabel Stofel, viša kreditna službenica EIB-a koja je radila na sporazumu.

Milan Dobrijević nalazi se na čelu odeljenja za digitalnu agendu u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i od samog početka radi na projektu. „Do kraja sljedeće godine, više od 1.800 većih škola biće potpuno pokriveno brzim bežičnim internetom, dok će preostale, udaljene škole, biti povezane putem mobilnih jedinica za brzi internet”, kaže on. Pored digitalne infrastrukture, projekat ulaže i u obuku nastavnika širom zemlje. Oko 50.000 nastavnika unaprijediće svoje digitalne vještine kroz planiranu obuku. Počevši od ove školske godine, informatika će takođe postati obavezna za učenike prvog razreda osnovne škole, dok će programiranje biti uvedeno u trećem razredu.

O EIB-u

Evropska investiciona banka je kreditna ustanova Evropske unije. EIB je najveća multilateralna finansijska institucija na svijetu i jedan od najvećih pružalaca klimatskih finansijskih sredstava, koja ulaže u održivu budućnost za sve.

 

This is an adaptation of an article published by the European Investment Bank. Read the original article

 

 

Photo credits: European Investment Bank

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.