Oživljavanje književne baštine Albanije | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Oživljavanje književne baštine Albanije

Napredna tehnologija finansirana od strane EU otvara vrata bogatom književnom blagu Albanije.

SCROLL DOWN

Centar “Sotir Kolea” u Tirani nosi ime po uglednoj ličnosti u albanskoj kulturi. Radeći kao direktor Nacionalne biblioteke Albanije od 1928. do 1937. godine, igrao je ključnu ulogu u oblikovanju temelja bibliotekarstva u Albaniji. Takođe je značajno proširio zbirke biblioteke Albanologijom. Smješten unutar istorijski značajne zgrade, “Sotir Kolea” Centar ima dvostruki značaj. Godine 1912, nakon proglašenja nezavisnosti u Vlori, ovdje je prvi put podignuta albanska zastava u Tirani. Nakon toga, 1920. godine, ovdje je postavljen temelj za uspostavljanje Tirane kao nove prijestonice i formiranje prvog vlade nakon Kongresa u Lushnji.

Tokom godina, centar je funkcionisao kao “Prilog” Nacionalne biblioteke, čuvajući stotine hiljada knjiga, mnoge od kojih su bile oduzete od pojedinaca i institucija tokom komunističke ere u Albaniji. Danas, nakon obimnih renoviranja, ovo bogato književno blago napokon je dostupno javnosti. Ovo postignuće omogućeno je korišćenjem napredne tehnologije i finansiranja od strane EU, što pokazuje kako ovi resursi mogu oživjeti kulturno nasljeđe jedne zemlje.

“Ovo su knjige koje nikada nisu bile dostupne javnosti. Čuvane su pod različitim uslovima, ali sada su dostupne čitaocima. To je značajan događaj, vrlo važan za sve.”

Piro Misha, direktor Nacionalne biblioteke

Centar “Sotir Kolea”, ranije poznat kao prilog Nacionalne biblioteke, pretrpio je značajna oštećenja tokom zemljotresa 2019. godine. Zahvaljujući podršci albanske vlade i UNOPS-a putem EU-finansiranog projekta EU4 Culture, biblioteka je obnovljena. Fond Nacionalne biblioteke Albanije sada raspolaže najsavremenijom opremom vrijednom 668.922 eura, uključujući servere, skenere za knjige i barkodove, laptopove, tablete, specijalne uređaje za čišćenje i usisivače za knjige, dezinficijense, komore za odvlaživanje, kao i mašine za čišćenje i deacidifikaciju knjiga. Ova tehnologija će odigrati ključnu ulogu u očuvanju bogate kulture i nasljeđa Albanije i omogućiti pristup knjigama putem interneta.

Ranije ovog ljeta, biblioteka je zvanično ponovo otvorena i posjetili su je istaknuti gosti, uključujući Nj.E. ministarku kulture Elvu Margariti, Nj.E. ambasadorku EU u Albaniji Christiane Hohmann, menadžerku UNOPS-a za Albaniju Pamelu Lamu, kao i druge stručnjake iz oblasti i medijske predstavnike. Direktor Nacionalne biblioteke g. Piro Misha toplo ih je dočekao i vodio ih kroz impresivne prostorije biblioteke, prikazujući novu opremu i objašnjavajući njen rad gostima i predstavnicima medija. Direktor Misha je primijetio: “Ovo su knjige koje nikada nisu bile dostupne javnosti. Čuvane su pod različitim uslovima, ali sada su dostupne čitaocima. To je značajan događaj, vrlo važan za sve.”

“Ova oprema će garantovati najviše standarde u očuvanju i restauraciji knjiga, povećati efikasnost omogućavajući tretman većeg broja knjiga u kraćem vremenskom periodu i proširiti pristup zbirkama za istraživače, naučnike i širu javnost. Takođe, postavlja hvale vrijedan presedan za druge biblioteke i arhive širom zemlje.”

Pamela Lama, menadžerka UNOPS za Albaniju

Pamela Lama, menadžerka UNOPS za Albaniju, izrazila je svoju zahvalnost Delegaciji Evropske unije u Albaniji što je izabrala UNOPS kao pouzdanog partnera u sprovođenju ovog projekta i pohvalila Ministarstvo kulture na njihovoj produktivnoj saradnji. Izjavila je: “Ova oprema će garantovati najviše standarde u očuvanju i restauraciji knjiga, povećati efikasnost omogućavajući tretman većeg broja knjiga u kraćem vremenskom periodu i proširiti pristup zbirkama za istraživače, naučnike i širu javnost. Takođe, postavlja hvale vrijedan presedan za druge biblioteke i arhive širom zemlje”, kako je istakla gđa Lama.

O projektu

Projekat EU4Culture finansira Evropska unija (EU) i sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u bliskoj saradnji sa Ministarstvom kulture Albanije. Fokusiran je na obnovu i revitalizaciju značajnih spomenika kulturne baštine oštećenih zemljotresom i predstavlja jedan od najvećih programa kulturne baštine finansiranih od strane Evropske unije sa ukupnim budžetom od 40 miliona eura.

EU4 Culture

Photo credits: EU4 Culture

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.