Erazmus+ razmjena inspiriše novu generaciju programera | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Erazmus+ razmjena inspiriše novu generaciju programera

Upoznajte Kostu - IT zvijezdu u usponu iz Severne Makedonije, mladića koji želi da uz pomoć tehnologije učini svijet boljim.

SCROLL DOWN

Kosta Đorđevski je osamnaestogodišnjak iz Skoplja. Uprkos njegovoj mladosti, već je postao jedan od najpoznatijih IT stručnjaka u svojoj zemlji. Sa svega deset godina počeo je da se bavi programiranjem. Kako kaže, gotovo svakodnevno igrao je video igrice sve dok nije shvatio da tako samo traći vreme. “Palo mi je na pamet, zašto ne bih uradio nešto izazovnije? Tada sam odlučio da počnem da smišljam svoje video igrice“, objašnjava Kosta.

Kosta je jedno vrijeme radio na razvoju igrica. Dobro mu je išlo, ali kako je rastao i sazrijevao, osjećao je kako treba da stremi značajnijim stvarima. Znao je da, ako se pravilno koristi, informaciona tehnologija može doprinijeti da se svijet promeni nabolje.

“Palo mi je na pamet, zašto ne bih uradio nešto izazovnije? Tada sam odlučio da počnem da smišljam svoje video igrice .“

Kosta Đorđevski, student

Učiniti svet boljim
Tada je donio odluku da se ozbiljnije pozabavi programiranjem i odustane od kreiranja video igrica. U okviru školskog projekta, Kosta je razvio softversko-hardverski sistem koji u zatvorenom prostoru u vazduhu detektuje otrovne gasove. Sistem otkriva otrovne gasove i obavještava ljude u blizini da nešto nije kako treba. Osim toga, uključuje se ventilacioni sistem sa ciljem uklanjanja opasnosti. Ovaj projekat je Fond za inovacije prepoznao kao jedan od najinovativnijih projekata u Sjevernoj Makedoniji. “Nakon ovog projekta, osjećao sam se veoma dobro, osjećao sam da svoje znanje koristim za nešto korisno“, kaže Kosta.

Kada je imao 15 godina, osvojio je važnu nagradu na državnom takmičenju Codefest Tech Hackathon. U okviru ovog takmičenja, Kosta je kao član tima razvio aplikaciju za istorijsku video igricu o Hladnom ratu. On objašnjava kako je namjera bila da pronađu određeni istorijski događaj na osnovu kojeg može da se razvije video igrica koja se osim togana neki način može učiniti i edukativnom. Na kraju, Kosta i njegov tim su u ukupnom plasmanu osvojili drugo mjesto, a prvo u kategorijama dizajna korisničkog interfejsa i korisničkog iskustva. Nakon ovih dostignuća, osvojio je niz drugih nagrada, što je izuzetno impresivno za tako mladu osobu.

“Ova iskustva su imala veliki uticaj na moju viziju budućnosti. Još uvijek moram da učim i nastavljam da tragam za novim prilikama za učenje.”

Kosta Đorđevski, student

Međutim, njegov put do uspjeha nije bio lak. Uvek je imao snažnu podršku porodice, ali ipak su postojali i drugi izazovi sa kojima se morao nositi. Jedan od najvećih bilo je učenje komplikovanih matematičkih radnji koje su ključne za računarsko programiranje. Morao je da pohađa niz privatnih kurseva da bi poboljšao svoje poznavanje matematike i povezanih oblasti. Kosta objašnjava da su ta nova saznanja kod njega prouzrokovala suštinsku promjenu, kako profesionalno, tako i lično. “Ova iskustva su imala veliki uticaj na moju viziju budućnosti. I dalje moram da učim i nastavljam da tragam za novim prilikama za učenje,” kaže.

Inspiracija u Barseloni
Prošle godine se prijavio i dobio priliku da se pridruži studijskom putovanju u Barselonu. Program Evropske unije ERAZMUS+ finansirao je i podržao to putovanje. Kosta je sa grupom mladih ljudi proveo 16 dana u Barseloni, a tamo su posjetili univerzitete koji rade na softveru za Formulu 1. Posjetili su i fabriku automobila SEAT, gdje su učili o mehatronici – robotima koji stvaraju automobile. “Bilo je izvanredno i fascinantno“, kaže Kosta.

Kosta pojašnjava da ga je iskustvo u Barseloni inspirisalo i odvelo u nove projekte i dodatno ga motivisalo da nastavi karijeru u IT-u. Tokom boravka u Barseloni, posjećivao je i muzeje i druga mjesta iz oblasti kulture, upoznao nove prijatelje i proširio svoje kulturne vidike. Kosta sada planira da studira i nastavi svoju karijeru u računarskom inženjeringu, uključujući rad na hardverskom i softverskom programiranju. “Izabrao sam taj smjer jer će mi omogućiti da napravim uređaje koji su zaista inovativni“, kaže on.

O programu

ERAZMUS+ je program EU za podršku obrazovanju, obuci, mladima i sportu u Evropi. Budžet od 14,7 milijardi eura pruža mogućnosti za preko 4 miliona Evropljana da studiraju, obučavaju se i stiču iskustvo u inostranstvu.

Photo credits: Kosta Gjorgjevski

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.