Osnaživanje privatnog sektora Kosova u digitalnom dobu | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Osnaživanje privatnog sektora Kosova u digitalnom dobu

Kosovo uvodi sistem elektronskog identifikacionog dokumenta uz podršku Evropske unije

SCROLL DOWN

Privatni sektor i digitalna ekonomija igraju ključnu ulogu u ekonomskom razvoju svake države, a Kosovo nije izuzetak. Način na koji se danas obavlja poslovanje značajno se razlikuje od praksi prelaska u novi milenijum. Digitalna ekonomija pruža neviđene prilike, revolucionira ekonomije, tržišta i dinamiku između organizacija, dobavljača i kupaca. Postala je ključni pokretač rasta, inovacija i stvaranja radnih mjesta. U savremenom dobu, društvene mreže i online platforme takođe su se besprekorno integrisale u pejzaž digitalne ekonomije, dodatno pojačavajući njen značaj. Osim toga, digitalna ekonomija predstavlja obećavajući sektor za unaprjeđenje ekonomske naprednosti Kosova.

“Osnovni cilj projekta je uspostavljanje sigurnog digitalnog identifikacionog sistema za pojedince i preduzeća. Kao rezultat toga, osnovna poslovna dokumentacija, kao što su dozvole, registracije preduzeća, sertifikati i drugo, biće lako dostupni putem mobilne aplikacije korisnika, čineći ih sastavnim dijelom rješenja za elektronski identifikacioni dokument.”

Ahmet Jetullahu, Prishtina Rea

Ključni preduslov za ubrzanje razvoja e-trgovine i e-poslovanja je uspostavljanje sistema za elektronsku identifikaciju i autentifikaciju, često nazvanog sistem za elektronski identifikacioni dokument (eID). Iako pojedinci i preduzeća sve više koriste internet za zadatke koji su ranije zahtijevali lične interakcije, postoji izazov u obavljanju online transakcija koje zahtijevaju pouzdanu identifikaciju, kao što je pristupanje uslugama vlade ili refinansiranje hipoteka. Elektronska identifikacija takođe značajno poboljšava sposobnost malih i srednjih preduzeća da se uključe u e-trgovinu, istovremeno jačajući sigurnost transakcija.

Na Kosovu, preduzeća se uglavnom nalaze u početnim fazama usvajanja interneta i drugih elektronskih usluga za svoje operacije. Ipak, važno je napomenuti da se stanovništvo Kosova postepeno sve više osposobljava u ovom domenu. Na primer, mnoga mala i srednja preduzeća na Kosovu su se upustila u društvene medije i uspostavila poslovne stranice na platformama kao što je Facebook. Osim toga, uz podršku Evropske unije, vlada je pokrenula implementaciju sistema za elektronski identifikacioni dokument (eID) za Kosovo. Ovaj projekt koji finansira EU započeo je ranije ove godine i očekuje se da završi početkom 2024. godine. Glavni fokus projekta je razvijanje snažnog ekosistema za e-poslovanje i e-trgovinu, unaprjeđenje elektronske dostave usluga za građane i preduzeća, te povećanje efikasnosti i produktivnosti privatnog sektora kroz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT).

Ahmet Jetullahu, koji predstavlja nevladinu organizaciju Prishtina Rea, koja je aktivno uključena u implementaciju projekta, pojašnjava da stvaranje široko prihvaćenog oblika elektronskog identifikacionog dokumenta neće samo poboljšati sigurnost online aplikacija za pojedince, već će takođe olakšati pružanje raznolikog niza inovativnih proizvoda i usluga kako od strane javnog tako i od strane privatnog sektora. Ove usluge često zahtijevaju potvrdu identiteta ili relevantnog aspekta istog. Prema njegovom mišljenju, ovaj projekt postavlja temelje neograničenog korišćenja digitalnog prostora kako u poslovanju, tako i u zvaničnim ličnim svrhama.

On ističe da je osnovni cilj projekta osigurati siguran digitalni identifikacioni dokument za pojedince i preduzeća. To znači da će svi osnovni poslovni dokumenti, uključujući dozvole, registracije preduzeća, sertifikate i druge, biti dostupni putem mobilne aplikacije korisnika kao dio rješenja za elektronski identifikacioni dokument (eID). Ahmet Jetullahu detaljnije obrazlaže ovaj aspekt, izjavljujući: “Osnovni cilj projekta je uspostavljanje sigurnog digitalnog identifikacionog sistema za pojedince i preduzeća. Kao rezultat toga, osnovna poslovna dokumentacija, kao što su dozvole, registracije preduzeća, sertifikati i drugo, biće lako dostupni putem mobilne aplikacije korisnika, čineći ih sastavnim dijelom rješenja za elektronski identifikacioni dokument (eID).”

“Ova inicijativa će značajno ubrzati Kosovo u tranziciji ka digitalnom prostoru, stvarajući okruženje u kojem su preduzeća i finansijske institucije motivisane da integrišu i iskoriste prednosti digitalnog sistema.”

Ahmet Jetullahu, Prishtina Rea

Pored softverskog rješenja, projekt će pružiti sveobuhvatnu obuku institucijama na centralnom i lokalnom nivou kako bi se osigurala efikasna upotreba i implementacija sistema za elektronski identifikacioni dokument. Gospodin Jetullahu potvrđuje: “Ova inicijativa će značajno ubrzati Kosovo u tranziciji ka digitalnom prostoru, stvarajući okruženje u kojem su preduzeća i finansijske institucije motivisane da integrišu i iskoriste prednosti digitalnog sistema.”

O projektu

Opšti cilj projekta je povećanje efikasnosti i produktivnosti privatnog sektora putem povećane upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), stvaranje odgovarajućeg i sigurnog ekosistema za e-poslovanje/e-trgovinu, i poboljšanje elektronske dostave usluga građanima i preduzećima. Ova akcija će doprinijeti naporima kosovske vlade da digitalizuje i poveća konkurentnost i profitabilnost kosovskih preduzeća. Pružanjem odgovarajućeg sistema za elektronski identifikacioni dokument i dobrog okruženja za e-poslovanje/e-trgovinu, interoperabilnost između Kosova i članica će biti produktivnija i efikasnija. Projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi Evoluxer.

Photo credits: Prishtina Rea

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.