Plavi telefon pruža savjete u teškim trenucima | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Plavi telefon pruža savjete u teškim trenucima

Projekat koji finansira EU pruža onlajn i telefonsko savjetovanje za djecu, mlade i porodice u Bosni i Hercegovini.

SCROLL DOWN

Dvadesetjednogodišnja studentkinja Anđela* pozvala je Plavi telefon, liniju za savjetovanje, koja pruža podršku osobama sa mentalnim teškoćama. „Već neko vrijeme sam tužna, bezvoljna: ponekad toliko plačem da počnem da povraćam, a nekad nemam snage ni za jednu suzu, mada bih voljela da mogu da zaplačem. Letargična sam: više ne postoji ništa što bi me usrećilo“, rekla je Anđela u razgovoru sa savjetnicom Plavog telefona. Anđela je pozvala Plavi telefon jer je znala da joj je neophodna podrška u onome kroz što prolazi.

Savjetnica Plavog telefona pomogla je Anđeli da izniveliše svoja osjećanja i osmisli plan delovanja. Naučila je da koristi dvije tehnike uzemljenja: tehniku disanja i tehniku pet čula, koje joj pomažu da usmjeri pažnju i tijelo na sadašnji trenutak i da se tako umiri.

„Plavi telefon je važna usluga za mlade u BiH. Pandemija je izuzetno otežala funkcionisanje većine ljudi, a podrška koju Plavi telefon može da pruži je neophodna kako bi se spriječile još negativnije posljedice na mentalno zdravlje.“

Maja Kovačević, savjetnica u službi Plavi telefon

Važna usluga za mlade

Plavi telefon je besplatna usluga onlajn i telefonskog savjetovanja koju je pokrenula nevladina organizacija Nova generacija. Usluga se trenutno sprovodi uz podršku Programa za ublažavanje posledica pandemije COVID-19 na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji finansira EU, a sprovodi UNICEF.

Maja Kovačević je jedna od savjetnica koja radi u Plavom telefonu. Ona objašnjava da je za savjetnike najvažnije da se ljudi osećaju sigurno i da im bude jasno da ih niko neće osuđivati. „Plavi telefon je važna usluga za mlade u BiH. Pandemija je izuzetno otežala funkcionisanje većine ljudi, a podrška koju Plavi telefon može da pruži je neophodna kako bi se spriječili još negativniji efekti na mentalno zdravlje“, kaže Maja.

Usluga je u početku pokrenuta samo za djecu, ali jedan od rukovodilaca projekta Saša Risojević objašnjava da se služba razvijala veoma brzo i sa razvojem pandemije morali su da prošire svoje usluge na starije starosne grupe.

„Uticaj podrške EU bio je zaista značajan, s tim što je znatno ojačao kapacitete usluge Plavog telefona.“

Saša Risojević, menadžer, savjetovalište Plavi telefon

On pojašnjava da su s porastom interesovanja počeli da propuštaju do 250 poziva mjesečno. On je vidio da je to uglavnom posljedica činjenice što se usluga nudi samo u radno vrijeme. Uz podršku EU produžili su radno vrijeme do kasno uveče i sada tokom mjesec dana imaju svega 10 do 15 propuštenih poziva. „Uticaj podrške EU bio je zaista značajan, s tim što je znatno ojačao kapacitete usluge Plavog telefona“, tvrdi Saša.

Osim toga, uz podršku EU pokrenuli su i kampanju protiv nasilja u porodici i podizanja svijesti o Plavom telefonu. Kao rezultat ove kampanje, uspjeli su da privuku preko 35.000 posetilaca na svoju internet stranicu, a broj djece, mladih i porodica koje imaju koristi od usluga Plavog telefona znatno se povećao.

Do sada je Plavi telefon funkcionisao uz podršku donatora i na inicijativu nevladinog tima Nova generacija. Saša se nada da će u budućnosti uslugu Plavog telefona podržati i vlada i na taj način dobiti dugoročnu održivost. „Imali smo brojne sastanke i okrugle stolove sa predstavnicima institucija na kojima smo predstavili uticaj i rezultate usluge Plavog telefona. Vjerujem da su i oni prepoznali njegov značaj i očekujemo da će u budućnosti takođe početi da podržavaju ovu uslugu“, kaže Saša.

O projektu

Uslugu Plavi telefon koja nudi besplatno onlajn i telefonsko savjetovanje sprovodi nevladina organizacija Nova generacija uz podršku Programa za ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji je dio paketa pomoći Evropske unije za Zapadni Balkan koji sprovodi UNICEF BiH.

*Ime je promijenjeno da bi zaštitilo njenu privatnost

Photo credits: Blue Phone

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.