Delegacija Evropske unije u Albaniji pokreće „Prati istinu“, inicijativnu kampanju za podizanje svijesti o dezinformacijama. News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

10/02/2023

Delegacija Evropske unije u Albaniji pokreće „Prati istinu“, inicijativnu kampanju za podizanje svijesti o dezinformacijama.

„Prati istinu“ dolazi kao poziv Delegacije Evropske unije u Albaniji da se zajedno borimo protiv iskrivljene percepcije stvarnosti. Ova kampanja podizanja svijesti posvećena dezinformacijama već je započela svoj put u utorak, 31. januara, postavljanjem jedinstvene instalacije na Skenderbegovom trgu kod Nacionalnog istorijskog muzeja. To je grafički tunel, prekriven dezinformacijama i naizgled provokativnim porukama, koji vas poziva da pratite istine koje se kriju iza svake od njih.

 

Građani, provjerači – činjenica i medijski profesionalci su pozvani da razmisle o uticaju dezinformacija šetajući kroz ovaj tunel dug devet metara, iznutra obložen istinitim porukama, grafički iskrivljenim da liče na neke od najčešćih laži o virusu COVID-19, ratu u Ukrajini ili pitanjima klimatskih promjena. Tunel je opremljen QR kodom koji vas povezuje sa veb stranicom na kojoj se poruke razotkrivaju, zahvaljujući provjerenim i objektivnim informacijama. Ista platforma takođe nudi nekoliko savjeta o tome kako uočiti dezinformativni sadržaj.

Fotografija: EU Delegation to Albania

Izvor: EU Delegation to Albania

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.