Novi evropski Bauhaus: otvorene prijave za izdanje NEB nagrada 2024 News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

4/10/2023

Novi evropski Bauhaus: otvorene prijave za izdanje NEB nagrada 2024

Komisija je otvorila prijave za nove evropske nagrade Bauhaus (NEB) za 2024. godinu, što uključuje prijave sa Zapadnog Balkana. Nakon više od 4.500 prijava primljenih za prošla izdanja, NEB Prizes 2024 će ove godine dodijeliti 20 primjernih inovativnih projekata i koncepata koji predstavljaju održivost, estetiku i inkluzivnost. Po prvi put ove godine pozdravićemo prijave projekata i koncepata u Ukrajini, pored država članica EU i Zapadnog Balkana. Nagrade „Posebno priznanje naporima za obnovu i oporavak Ukrajine“ će odati priznanje projektima i konceptima koji doprinose oporavku i rekonstrukciji Ukrajine u skladu sa novim evropskim Bauhaus vrijednostima. Još jedna novost ove godine je fokus na projekte i koncepte iz regiona EU koji se suočavaju sa socio-ekonomskim pitanjima ili izazovima u dvostrukoj digitalnoj i zelenoj tranziciji.

 

Nagrade za 2024. će nagraditi postojeće projekte kao i koncepte koje su razvili mladi talenti u četiri kategorije: Ponovno povezivanje sa prirodom; Povratak osjećaja pripadnosti; Davanje prioriteta mjestima i ljudima kojima je to najpotrebnije i oblikovanje kružnog industrijskog ekosistema i podržavanje razmišljanja o životnom ciklusu.

 

Nagrade za 2024. biće dodijeljene 20 pobjednika koji će dobiti nagrade do 30.000 eura, kao i komunikacioni paket koji će im pomoći da dalje razvijaju i promovišu svoje projekte i koncepte. Oni će biti objavljeni tokom New European Bauhaus festivala, koji se održava u Briselu od 17. do 21. aprila, na ceremoniji dodele nagrada koju organizuje Komisija. Festival će okupiti pojedince iz različitih sredina, u raznim radionicama, aktivnostima i satelitskim događajima kako bi razgovarali i oblikovali našu budućnost. Poziv za satelitske događaje je i dalje otvoren do 31. decembra 2023.

Saznaj više

Fotografije: European Union

Izvor: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.