EU-Sjeverna Makedonija: Komisija predlaže do 100 miliona eura pomoći za Sjevernu Makedoniju News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

6/02/2023

EU-Sjeverna Makedonija: Komisija predlaže do 100 miliona eura pomoći za Sjevernu Makedoniju

Komisija je predložila (proposed) 6. februara da obezbijedi do 100 miliona eura makrofinansijske pomoći (MFA) Sjevernoj Makedoniji. Ovim prijedlogom, Komisija stoji uz Sjevernu Makedoniju u teškim vremenima, pošto se, posle agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, spoljna ravnoteža zemlje naglo pogoršala zbog njene velike zavisnosti od uvoza goriva i električne energije. Sjeverna Makedonija se takođe suočava sa velikim potrebama za otplatom spoljnog duga 2023. godine u kontekstu izazovnih uslova finansiranja.

 

Predložena pomoć bi doprinijela pokrivanju finansijskih potreba Sjeverne Makedonije u 2023. i 2024. godini, podržavajući i fiskalnu održivost i strukturne reforme. Današnji prijedlog prati 24-mjesečni program podrške zaključen sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu do 530 miliona eura.

 

Pomoć bi dolazila u vidu kredita, koji bi se plaćali u dvije tranše. Ove dvije isplate bile bi uslovljene sprovođenjem mjera politike koje treba da budu dogovorene između Sjeverne Makedonije i EU u Memorandumu o razumijevanju. Memorandum o razumijevanju će se vjerovatno fokusirati na reforme politike u oblastima fiskalnog upravljanja, poreske politike, upravljanja javnim investicijama, javno-privatnog partnerstva, poslovnog okruženja, transparentnosti državne pomoći, energetske efikasnosti, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcija. Isplate bi takođe bile uslovljene pozitivnim rezultatima u sprovođenju programa MMF-a. Ove reforme će podržati Sjevernu Makedoniju na njenom putu ka članstvu u EU.

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.