25 raseljenih porodica dobilo ključeve novih domova RHP u Orašju, Bosna i Hercegovina News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

8/06/2023

25 raseljenih porodica dobilo ključeve novih domova RHP u Orašju, Bosna i Hercegovina

Raspoloženje u Orašju, u Bosni i Hercegovini (BiH) je bilo vedro kao i vrijeme danas, jer su ključevi od 25 novih stanova Regionalnog stambenog programa (RHP) isporučeni najugroženijim raseljenim porodicama. RHP će se završiti u junu 2023. godine, do kada će uspješno isporučiti ključeve domova za blizu 34 000 ljudi.

 

Pored samih korisnika, događaju su prisustvovali Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine; Đanluka Vanini, šef operacija, Odsjek za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH; Esad Ivojević, sekretar u Federalnom ministarstvu raseljenih lica i izbjeglica BiH; Marijan Oršolić, načelnik opštine Orašje; Sanja Hamidović, programska menadžerka Delegacije EU u BiH i Svjetlana Mujezinović, službenica za ljudska prava OSCE-a u BiH, između ostalih.

 

U ime Evropske unije, najvećeg donatora RHP, Đanluka Vanini je izjavio da mu je čast da podijeli radost prisutnih porodica. „Nakon godina boravka u privremenom smještaju, moći će da nađu mir i sigurnost u svojim novim domovima i pristojne uslove za život“, rekao je on.

 

Na kraju, jedan od korisnika, Kristijan Jukić, takođe je iskoristio priliku da se zahvali, u ime 25 porodica, donatorima RHP, implementacionim partnerskim organizacijama, nacionalnim i lokalnim institucijama.

Read more

Source: RHP

Photo credits:RHP

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.