U Tirani organizovan Samit o putevima zemalja Zapadnog Balkana News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/06/2022

U Tirani organizovan Samit o putevima zemalja Zapadnog Balkana

Memorandum „Posvećenost putevima budućnosti“ potpisali su 7. juna svi regionalni ministri saobraćaja na Samitu o putevima zemalja Zapadnog Balkana održanom u Tirani. Samit su organizovali Stalni sekretarijat Transportne zajednice (TCPS), Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pod pokroviteljstvom Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Albanije. Samit je okupio ministre sa Zapadnog Balkana, predstavnike Evropske komisije i stručnjake iz drumskog sektora na razgovorima o tome kako da se stvori pametna putna mreža na Zapadnom Balkanu, otporna na klimatske promjene i efikasna u pogledu upotrebe resursa.

 

Razvoj proširenja Transevropske saobraćajne mreže (TEN-T) na Zapadni Balkan prepoznat je kao ključni prioritet a države su se obavezale na brojne druge, uključujući uspostavljanje sistema za održavanje puteva, obnovu postojeće infrastrukture, zajednički rad na interoperabilnosti elektronskih naplata, povećanje bezbjednosti i izgradnju stanica za punjenje električnih automobila širom regiona. Iskorišćavanje mogućnosti koje nude digitalizacija i inovacije kako bi se privukli mladi i žene u sektor i unaprijedile usluge za preduzeća i fizička lica takođe je jedan od prioriteta.

 

Učesnici Samita o putevima izrazili su svoju posvećenost socijalnoj pravdi u putnom sektoru, fokusirajući se na osnovna prava radnika i zdravu i bezbjednu radnu sredinu. Promovisanje inkluzivnijeg, raznovrsnijeg i rodno uravnoteženog putnog sektora privući će mlade i ponuditi bolje usluge preduzećima i široj javnosti.

Read more

Source: EIB

Photo credits: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.