I Film i Moda | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

I Film i Moda

Na konkursu za filmofile, jedan modni kreator iz Sarajeva dobio je priliku da posjeti Kanski filmski festival.

SCROLL DOWN

Milan Senić (39) je modni kreator rođen u Sarajevu. Milan je i ljubitelj filmova, ali najčešće nema vremena da se posveti svojoj ljubavi zbog poslovnih obaveza. Prošle godine je na Fejsbuku vidio objavu projekta pod nazivom Evropski filmski izazov (European Film Challenge).

Ta objava pozivala je zainteresovane da tokom deset sedmica odgledaju deset evropskih filmova na bilo kojoj vrsti legalnih medija. Nakon gledanja filmova, takmičari su morali da podele svoje iskustvo na društvenim mrežama i sakupe bodove. Takmičar koji bi sakupio najveći broj bodova bi o trošku projekta dobio priliku da posjeti i doživi jedan veliki filmski festival.

“Što kaže narod, kad stvarno želiš nešto da učiniš, naći ćeš vremena, a ako ne želiš, naći ćeš izgovor.”

Milan Senić, modni kreator

Dobra navika
Milan je odlučio da prihvati izazov i počeo je da bira i gleda filmove. Pre ovog izazova, bio je jedan od onih koji bi voljeli da više gledaju filmove, ali nijesu imali vremena za to. “Izazov mi je pomogao da ponovo uspostavim dobru naviku da redovno gledam filmove. Kako se govori, kad stvarno želiš nešto da učiniš, naći ćeš vremena, a ako nećeš, naći ćeš izgovor.“

Milanu je učešće u takmičenju veoma prijalo jer je veliki ljubitelj evropskog filma. U potrazi za najboljim evropskim filmovima, kaže da je otkrio mnoge zanimljive reditelje i filmove. Do tada je najviše volio španske, italijanske i francuske autore, ali kaže da mu je tokom izazova, na primjer, bilo drago što je otkrio mađarske filmove, koje ranije nije gledao.

Glavna nagrada
Njegov trud doneo je plodove. Milan je imao sreće da pobijedi na takmičenju i dobio je priliku da posejti Filmski festival u Kanu. “Nešto sam i znao o Kanu, ali kada sam stigao, ostao sam zapanjen koliko je tamo sve skupo i lijepo. Bilo je nevjerovatno iskustvo videti sav taj glamur i luksuz“, kaže on.

Većina ljudi dolazi na Festival u Kanu zbog posla, susreta sa producentima, rediteljima i drugim partnerima u filmskoj industriji. Kad je riječ o tome, Milan je imao prednost: nije morao ništa da radi osim da uživa u festivalu i da gleda filmove. Ali od posete festivalu imao je i profesionalnu korist. Kan je prepoznat kao filmski festival na kojem je moda suštinski dio svega, a bilo je i izuzetno iskustvo sve to videti uživo. “Sve u svemu, bilo je to i korisno profesionalno iskustvo, jer je Kan veoma važan i za filmsku i za modnu industriju“, kaže Milan.

“Sve u svemu, bilo je to i korisno profesionalno iskustvo, jer je Kan izuzetno važan kako za filmsku i za modnu industriju“

Milan Senić, modni kreator

Promocija evropskog filma
Milan je bio samo jedan od pobednika iz zemalja učesnica u projektu. Nakon uspjeha prethodnih izdanja, projekat je ušao u narednu fazu širenja publike i zajednice.
Ovo uključuje četiri glavne inovativne ideje koje treba sprovesti: program za filmske influensere i platformu za plasiranje sadržaja, dešavanja za ljubitelje bioskopa i studiju tržišta filmofila koja sažima podatke prikupljene tokom takmičenja.

Zemlje partneri su Bosna i Hercegovina, Češka, Španija, Letonija, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Portugal i Srbija. Projekat European Film Challenge finansira Program Evropske unije Kreativna Evropa koji podržava kulturne i kreativne sektore.

Photo Credits: Milan Senić

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.