Transformacija jednostavnog hobija u uspješan posao | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Transformacija jednostavnog hobija u uspješan posao

Podrška EU omogućila je mladoj preduzetnici iz Crne Gore da uspostavi sopstveni posao i proizvodi ekološki prihvatljive igračke.

SCROLL DOWN

Jasna Radenović, mlada preduzetnica iz Crne Gore, vodi kreativnu kompaniju koja se specijalizuje za proizvodnju ekoloških igračaka. Jasna živi u gradu Plavu, smještenom u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore, i majka je troje dece. Plav je centralna tačka Opštine Plav, koja ima preko 9.000 stanovnika, dok Plav sam po sebi broji preko 3.000 stanovnika. Prije deset godina, Jasna je željela da njena djeca imaju igračke napravljene od prirodnih materijala. S obzirom na ograničen izbor dostupnih u crnogorskim prodavnicama u to vrijeme, Jasna je došla na ideju da sama napravi igračke. “Drvo je bilo lako dostupan materijal u našem gradu. U početku sam pravila kocke za slaganje, postepeno prilagođavajući dizajn uzrastu i potrebama moje djece”, kaže Jasna. Međutim, vremenom, ovaj skroman hobi se pretvorio u nešto ozbiljnije, što je Jasnu navelo da ga pretvori u ozbiljan posao.

“Danas stvaramo ekološki prihvatljive igračke od drveta i tkanine, namijenjene djeci svih uzrasta. Naše igračke olakšavaju učenje iz oblasti matematike, prvih slova, muzičkih nota i geografije. One doprinose razvoju motoričkih vještina i stimulišu maštu djece.”

Jasna Radenović, preduzetnica

Godine 2020. Jasna je iskoristila priliku i aplicirala za program samozapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje, koji je finansiran od strane Evropske unije i Vlade Crne Gore. Ova finansijska podrška omogućila joj je da osnuje svoju kompaniju “Tri Vuka”. “Danas stvaramo ekološki prihvatljive igračke od drveta i tkanine, namijenjene djeci svih uzrasta. Naše igračke olakšavaju učenje iz oblasti matematike, prvih slova, muzičkih nota i geografije. One doprinose razvoju motoričkih vještina i stimulišu maštu djece”, objašnjava Jasna.

Pored grantova koje je dobila od EU putem Nacionalne službe za zapošljavanje, koje je Jasna iskoristila za nabavku mašina i osnovnih materijala za proizvodnju igračaka, takođe je dobila vrijednu mentorsku podršku kako bi unaprijedila svoje vještine strateškog planiranja i marketinga. Kroz regionalni projekat pod nazivom “Promovisanje inkluzivnih rješenja na tržištu rada na Zapadnom Balkanu”, finansiran od strane Austrijske razvojne agencije, kancelarija UNDP-a pružila je mentorsku pomoć učesnicima programa samozapošljavanja. “Budući da nijesam imala prethodnog iskustva u poslovanju, bila sam nesigurna u vezi sa proizvodima na koje treba da se fokusiram i kako da se efikasno predstavim na tržištu. Međutim, dobila sam izuzetnu podršku od mentora”, kaže Jasna.

Iako Jasna želi da njeni proizvodi postanu zaštitni znak Crne Gore, svjesna je izazova s kojima se suočavaju žene preduzetnice u zemlji. “Najizazovniji aspekt je balansiranje ličnih i poslovnih odgovornosti. To zahtijeva efikasno upravljanje vremenom sa trojicom dječaka različitog uzrasta, obezbjeđujući njihovo školovanje i vanškolske aktivnosti, istovremeno razvijajući posao”, priznaje Jasna.

“Ukoliko ne pokušate, nikada nećete saznati kolike su vaše sposobnosti. Uvjerena sam da ćete, poput mene, dobiti pomoć i podršku od sistema.”

Jasna Radenović, entrepreneur

Podrška ženama u poslovanju je od suštinske važnosti, posebno imajući u vidu da žene prosječno provode 10 godina svog života radeći neplaćeni posao i brinući o domaćinstvu. Značaj ove podrške dodatno je istaknut tokom pandemije COVID-19, kada su ženski neplaćeni poslovi i obaveze u domaćinstvu nadmašile muški rad za 92%. Nedavno istraživanje UNDP-a otkrilo je da dok je 11% žena izjavilo da obično ne obavlja kućne poslove, taj procenat među muškarcima bio je mnogo veći – 42%.

Jasna priznaje postojanje predrasuda prema ženama preduzetnicama, što može obeshrabriti one koji se upuštaju u sopstvene poslovne poduhvate. Ona dijeli svoje iskustvo, izjavljujući: “Kada ljudi otkriju da je žena direktor, često postoji pitanje da li je ona sposobna za izazov. Međutim, ja sam ostala odlučna da uspijem i prevaziđem takve predrasude. Srećom, nisam naišla na značajne prepreke u okviru sistema. Naprotiv, svi su bili puni podrške i od pomoći.”

Jasna ohrabruje nezaposlene žene da vjeruju u sebe i prijave se za programe koji promovišu žensko preduzetništvo. Ona snažno vjeruje da je preuzimanje inicijative ključno, primijetivši: “Ukoliko ne pokušate, nikada nećete saznati kolike su vaše sposobnosti. Uvjerena sam da ćete, poput mene, dobiti pomoć i podršku od sistema.”

O projektu

Program grantova koji ima za cilj podršku samozapošljavanju i pokretanju poslova je direktni grant u vrednosti od 3,5 miliona eura. Finansiraju ga Evropska unija i Vlada Crne Gore. Ova inicijativa, poznata kao “Program grantova za samozapošljavanje”, dio je šireg programa EU-Crna Gora za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (SOPEES), koji ima ukupna sredstva u visini od 18 miliona eura iz pretpristupnih fondova EU (IPA II). Sprovođenje programa se odvija u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Photo credits: UNDP

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.