Turizam za budućnost: Inicijativa za eko-oznake na Kosovu i Crnoj Gori | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Turizam za budućnost: Inicijativa za eko-oznake na Kosovu i Crnoj Gori

Projekat finansiran od strane Evropske unije podržava poslovanja u prekograničnoj regiji između Kosova i Crne Gore kako bi povećala svoje kapacitete u sektoru turizma.

SCROLL DOWN

Eko-oznake i međunarodno priznate sertifikacije su oznake koje se dodjeljuju proizvodima i uslugama prepoznatljivim po smanjenom ekološkom uticaju u odnosu na slične ponude, čineći ih odgovornijim izborom za životnu sredinu. U industriji ugostiteljstva, eko-oznake predstavljaju vrijedan alat za potrošače, pružajući uvid u održive prakse koje hoteli integrišu u svoje svakodnevno poslovanje. Prema Izvještaju o održivom putovanju Booking.com-a za 2019. godinu, čak 70% globalnih putnika izražava veću sklonost rezervaciji smještaja kada znaju da se ustanova zalaže za ekološko prijateljstvo, bez obzira na to da li im je primarni cilj održiv boravak ili ne.

Da bi eko-oznake zadržale svoju kredibilnost, moraju im se dodjeljivati nezavisni sertifikatori akreditovani od strane treće strane, koji posjeduju stručnost za temeljnu procjenu hotela i smještajnih objekata. Kriterijumi koji se koriste za sertifikaciju eko-oznaka trebali bi biti javno dostupni potrošačima, obezbjeđujući transparentnost u procesu. Idealno, sveobuhvatna eko-oznaka trebala bi obuhvatiti sve aspekte održivosti. Osim ekoloških razmatranja, to uključuje i društvene standarde, kao što su uslovi rada unutar hotela, kao i kulturne i ekonomske faktore. Važno je da turizam koristi destinaciji i lokalnim zajednicama, omogućavajući im aktivan udio i oblikovanje turističke industrije.

“Naš cilj ovim projektom je da podstaknemo nov pristup razmišljanju, ‘Way Ahead’, u turističkoj industriji unutar prekogranične regije. To uključuje uvođenje eko-oznaka, koje predstavljaju jedan od najvažnijih standarda u globalnoj turističkoj industriji, standard koji prethodno nije bio dostupan u našoj regiji.”

Ahmet Jetullahu-meti, Izvršni direktor Prishtina REA

Pored ispunjavanja potrebnih kriterijuma, sam proces sertifikacije uključuje složene procedure i značajne finansijske obaveze koje mogu biti izazovne za ispunjenje. Prepoznajući to, partneri nevladinih organizacija (NGO) i opštine u prekograničnoj regiji između Kosova i Crne Gore pokrenuli su inicijativu da pomognu lokalnom sektoru gostoprimstva da dobije sertifikaciju Eco Labels.

Ahmet Jetullahu-meti, koji obavlja funkciju izvršnog direktora Prishtina REA, vodi prekogranični konzorcijum odgovoran za sprovođenje projekta “Tourism for Future”. Među različitim ciljevima, ovaj projekat ima za cilj pružanje podrške hotelima i sličnim ugostiteljskim objektima u prekograničnim regionima kako bi im pomogao da usvoje sertifikaciju Eco Labels. Jetullahu objašnjava: “Naš cilj ovim projektom je da podstaknemo nov pristup razmišljanju, ‘way-ahead’, u turističkoj industriji unutar prekogranične regije. To uključuje uvođenje eko-oznaka, koje predstavljaju jedan od najvažnijih standarda u globalnoj turističkoj industriji, standard koji prethodno nije bio dostupan u našoj regiji.” Valja napomenuti da se ovaj projekat sufinansira putem EU podržanog programa prekogranične saradnje (CBC) između Kosova i Crne Gore, uz podršku opština Peja, Kolašin, Prishtina REA i IPER.

Međunarodna Eco Labels sertifikacija obuhvata sveobuhvatan set kriterijuma za kvalifikaciju, pokrivajući aspekte poput infrastrukture, ekološke održivosti, profesionalnosti osoblja, nabavke svježih i ekološki prihvatljivih proizvoda iz lokalne oblasti, i uključivanje kulturne baštine u svoje ponude.

Trenutno su u toku obuke na ovim ključnim temama za kompanije i praktičare u turizmu smješteni u prekograničnim regionima. Ove obuke, sprovedene odvojeno u Peji i Kolašinu, uključuju učešće oko 30 učesnika s obje strane granice, koji su odabrani putem otvorenog poziva. Takođe, projekat planira pružiti obuku i sertifikaciju za 15 revizora specijalizovanih za Eco Labels. Kako ističe Ahmet Jetullahu-meti: “Trenutno nema značajnog broja sertifikovanih revizora Eco Labels-a ni u Kosovu, ni u Crnoj Gori, ni u susjednim zemljama. Stoga će postizanje ove sertifikacije predstavljati značajan korak napred za turističku industriju u regionu.” Cilj nam je sertifikovati barem 20 korisnika sa međunarodno priznatim Eco-Label sertifikatom (10 iz regije Peje i 10 iz regije Kolašina), usklađujući se sa transparentnim pozivom za podnošenje prijava za dodjelu sredstava, podržanim putem online e-platforme koju razvija projekat.

“Izuzetno je visoka zainteresovanost i učešće ovih kompanija, a oni duboko cijene podršku pruženu od strane projekta.”

Ahmet Jetullahu-meti, Izvršni direktor Prishtina REA

Osim sertifikacije Eco Label, projekat aktivno pomaže korisnicima u regionu tako što olakšava razvoj i implementaciju integrisanih strategija turizma i komunikacije, kao i promociju kulturne baštine i lokalne ekonomije putem kreativne e-turističke platforme koja ima za cilj promovisanje i internacionalizaciju sektora turizma i kulturne baštine između dvije zemlje. Neki od značajnih projekata obuhvataju prekogranične turističke festivale i organizaciju i promociju dvije eko-staze. Ahmet Jetullahu-Meti elaborira o pozadini projekta, napominjući da je sprovedeno obimno istraživanje koje je uključivalo preko 136 preduzeća iz prekograničnih regiona. Većina ovih preduzeća iskazala je veliko interesovanje za podršku sertifikaciji Eco Labels. Jetullahu ističe visok nivo učešća i entuzijazma među predstavnicima preduzeća, izjavljujući: “Izuzetno je visoka zainteresovanost i učešće ovih kompanija, a oni duboko cijene podršku pruženu od strane projekta.”

O programu

Globalni cilj IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo je poboljšanje standarda i kvaliteta života ljudi u programskom području kroz ekonomski razvoj regiona koji je ekološki održiv i društveno inkluzivan, uz poštovanje zajedničke kulturne i prirodne baštine. To će se postići kroz zajedničke projekte koji se uklapaju u sljedeće tematske prioritete programa: Promovisanje zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije prekogranično; Zaštita životne sredine, promovisanje prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promjena, prevenciju rizika i upravljanje i Promovisanje turizma i kulturne i prirodne baštine.

Photo credits: Tourism for Future

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.