Početak za vrijeme ekonomske krize | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Početak za vrijeme ekonomske krize

Startap koji je osnovao mladi preduzetnik iz Srbije raste uprkos izazovnoj poslovnoj klimi

SCROLL DOWN

Strahinja Tirnanić (31) je preduzetnik iz Srbije. Karijeru je započeo kao veb administrator u kompaniji koja upravlja jednim portalom za zapošljavanje, a ubrzo je unaprijeđen u menadžera za marketing i odnose sa javnošću i poslovnog programera.

Tada je shvatio da bi vjerovatno mogao da započne i sopstveni biznis. “Dugo sam se nosio idejom da osnujem svoju firmu. Nakon šest godina radnog iskustva, kontinuiranog obrazovanja i dobre baze poslovnih kontakata, moje samopouzdanje se uvećalo. Shvatio sam da je pravo vrijeme da se otisnem u preduzetničke vode“, kaže on.

Preduzetničke vode


Njegovo istraživanje pokazalo je da postoji nedostatak marketinških i menadžerskih konsultantskih usluga na tržištu. To su bile oblasti koje je odlično poznavao. Kreirao je poslovni plan, napustio posao i registrovao svoju startap konsultantsku firmu specijalizovanu za te oblasti. Međutim, kao i mnogim drugim mladim preduzetnicima na zapadnom Balkanu, bila mu je neophodna dodatna podrška – posebno za istraživanje novih tržišta van Srbije i za upravljanje projektima na daljinu.

U pravom trenutku je na društvenim mrežama uočio najavu za program Erazmus za mlade preduzetnike (EYE, Erasmus for Young Etrepreneurs) finansiran od strane EU.

“Na Fejsbuku sam vidio obavještenje o informativnom danu o tom programu koji se održava u mom gradu. Kako sam tada bio krenuo na odmor u Švajcarsku, kontaktirao sam organizatore i pitao da li možemo da zakažemo sastanak kada se vratim. Pristali su i kad sam krenuo za Ženevu, osjetio sam da moje putovanje u međunarodnom biznisu zaista počinje!“

 “Shvatio sam da je pravo vrijeme da se otisnem u preduzetničke vode“

Strahinja Tirnanić, preduzetnik

Naziv projekta koji je podržao Strahinju je StartUp2. On omogućava razmenu, učenje i umrežavanje za nove preduzetnike. Razmjena se odvija tokom boravka u inostranstvu sa iskusnim preduzetnikom koji novom preduzetniku pomaže da stekne vještine potrebne za vođenje male firme.

To je bilo upravo ono što je Strahinji bilo potrebno.

Put u Sloveniju
Za zemlju razmjene odabrao je Sloveniju, a za domaćina u Sloveniji Luksemburški slovenački poslovni klub (LSBC). Privukao ga je niz aktivnosti kojim su se bavili, novi načini rada i kreativno i multikulturalno okruženje. “Bio sam siguran da će ovo biti veliki izazov za mene, a takođe sam se radovao prilici da bolje upoznam Sloveniju i njeno poslovno okruženje.“

Taj tromesečni boravak u Sloveniji i danas Strahinja smatra za najbolji period u dosadašnjoj karijeri i životu. Pošto ima savjetnike koji rade širom svijeta, LSBC ima veliko iskustvo u radu na daljinu. Po Strahinjinim riječima, jedna od najvažnijih stvari koju je naučio tokom boravka bilo je kako upravljati ljudima na daljinu. Takođe je nadogradio svoje digitalne vještine za poboljšanje produktivnosti i efikasnosti. Međutim, za najveću dobit od razmjene ipak smatra širenje svoje poslovne mreže.

Mreže donose posao
Tokom svog boravka, Strahinja je učestvovao u mnogim poslovnim događajima i radio na povećanju svoje mreže. Kao rezultat svega toga, njegov Sistem upravljanja odnosima sa kupcima sada uključuje imena preko 60 stručnjaka koje je upoznao na raznim događajima – a posebno je ponosan što je među njima i svjetski poznati američki preduzetnik i osnivač mnogih startapa, Džef Hofman!

Strahinja se vratio sa pet klijenata i partnera iz Slovenije sa kojima i dalje sarađuje. Jedan od njih je PGN.global, startap za inovativne tehnologije, za koji kaže da je njegov najveći klijent. U međuvremenu je zaposlio još dvoje kolega, preselio se u novu kancelariju i stekao dva nova klijenta.Uprkos pandemiji koronavirusa, Strahinja je ostvario značajan rast tokom posljednjih šest mjeseci. Za ovaj uspjeh posebno odaje priznanje projektu StartUp2. “Vjerujem da je ovaj uspjeh rezultat naše sposobnosti da radimo na daljinu i našeg fokusiranja na međunarodno tržište. To su stvari koje sam naučio u LSCB-u u Sloveniji“, kaže on.

“Verujem da je ovaj uspeh rezultat naše sposobnosti da radimo na daljinu i našeg fokusiranja na međunarodno tržište. To su stvari koje sam naučio u LSCB-u u Sloveniji”

Strahinja Tirnanić, preduzetnik

Strahinja je jedan od mnogih mladih ljudi koji su imali koristi od projekta StartUp2. Projekat je do sada podržao 128 preduzetnika iz različitih zemalja praktičnom obukom, pomažući i konsolidujući uspešne startapove i olakšavajući malim firmama da uđu na druga evropska tržišta. Projektom upravlja konzorcijum od osam partnera iz Finske, Francuske, Italije, Letonije, Portugalije, Srbije, Španije i Velike Britanije – a koordinira ga CESIE (Evropski centar za studije i inicijative) iz Italije. Centar za poslovni razvoj iz Kragujevca je projektni partner u Srbiji.

StartUp2 dobija podršku od programa Erazmus za mlade preduzetnike (EYE), prekograničnog programa razmjene koji novim ili ambicioznim preduzetnicima pruža priliku da uče od iskusnih preduzetnika koji vode mala preduzeća u drugim zemljama učesnicama. Domaćin ima koristi od novih perspektiva i prilika za izgradnju veza sa stranim partnerima, kao i da upozna nova tržišta. Srbija učestvuje u programu, zajedno sa svim ostalim zemljama zapadnog Balkana.

Photo Credits: Strahinja Tirnanić

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.