Sarajevo na stazi ka zelenijem i čistijem gradu | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Sarajevo na stazi ka zelenijem i čistijem gradu

Zahvaljujući kreditu Evropske investicione banke, sarajevski tramvajski prevoz nakon 40 godina dobija nova vozila.

SCROLL DOWN

U vrijeme dok je Sarajevo bilo pod austrougarskom upravom, grad je korišćen za isprobavanje novih izuma prije nego što oni budu upotrijebljeni u Beču. Sarajevski tramvaj pokrenut je kao probna linija 1. januara 1885. godine, a to sarajevsku tramvajsku mrežu čini jednom od najstarijih u Evropi.

Tramvaji su nastavili da kruže sarajevskim ulicama duže od jednog vijeka, čak i tokom teških perioda kao što su Prvi i Drugi svetski rat. Za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, tramvaji su djelimično prestali da saobraćaju zato što su šine i veći broj vozila bila teško oštećena. Saobraćaj je ponovo uspostavljen u aprilu 1994. godine. Od tada se tramvajska mreža suočava sa tekućim poteškoćama, imajući u vidu da je većina vozila stara oko četiri decenije.

„Mnogi tramvaji kojima upravljam su isti oni kojima sam se vozio kada sam bio dijete, prije 40 godina!“

Hidajet Šarić, tramvajdžija

Manja gužva, veća bezbjednost

Hidajet Šarić ima 46 godina. On već duže od 20 godina radi kao vozač tramvaja u sarajevskom Gradskom saobraćajnom preduzeću. Sjeća se kada je kao đak putovao od kuće do škole tramvajem. „Mnogi tramvaji kojima upravljam su isti oni kojima sam se vozio kada sam bio dijete“, kaže on. Hidajet objašnjava da su nova vozila posljednji put kupljena neposredno pred Zimske olimpijske igre, koje su 1984. godine održane u Sarajevu.

U međuvremenu, grad je nabavio neke polovne tramvaje i radio na održavanju i unaprjeđenju vozila s kojima je raspolagao, ali postojeći vozni park je daleko od kvaliteta tramvaja koji se koriste u drugim evropskim gradovima i šire. Hidajet objašnjava da on i njegove kolege svako malo imaju problema sa kvarovima. Šlepovanje na popravku je opasna procedura, jer tramvaji moraju da se voze unazad, a na putu do garaže ima oštrih krivina sa lošom preglednošću, što može dovesti do saobraćajnih nezgoda. Dodaje i da vožnja nije uvek prijatna za putnike, jer tramvaji nisu klimatizovani.

Međutim, ovi problemi će uskoro biti okončani uz podršku Evropske investicione banke (EIB) – kreditne ustanove Evropske unije – koja je ponudila 40 miliona eura za modernizaciju sarajevskog javnog prevoza. Ova poboljšanja značajno će unaprijediti bezbjednost i smanjiti saobraćajne gužve i zagađenje vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i okolnim opštinama.

„Novi sistem i vozila opremljena najnovijom tehnologijom pomoći će nam da povećamo broj putnika koji koriste javni prevoz i smanjimo saobraćajne gužve, a istovremeno stvorimo čistije i zelenije Sarajevo.“

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo

Sarajevo, kao i drugi gradovi na Zapadnom Balkanu, ima ozbiljne probleme sa zagađenjem vazduha. To je djelimično rezultat povećane upotrebe ličnih vozila za putovanje na posao, posebno zimi. Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, objašnjava da je ideja za projekat modernizacije gradskog javnog prevoza uglavnom proizašla iz potrebe da se smanji zagađenost vazduha. On pozdravlja ovu investiciju i podršku Evropske investicione banke. „Novi sistem i vozila opremljena najnovijom tehnologijom pomoći će nam da povećamo broj putnika koji koriste javni prevoz i smanjimo saobraćajne gužve, a istovremeno stvorimo čistije i zelenije Sarajevo“, kaže on.

O projektu

EIB je obezbijedila 40 miliona eura za gradsku saobraćajnu mrežu u Kantonu Sarajevo. Finansiranje, obezbijeđeno pod najpovoljnijim uslovima, omogućiće modernizaciju i proširenje mreže tramvaja i trolejbusa zamjenom postojećih vozila i izgradnjom novih tramvajskih linija. Očekuje se da će uspostavljanje efikasnijeg i pouzdanijeg sistema javnog prevoza navesti građane da više koriste javni prevoz i manje privatne automobile.

Planirani rezultat je brže putovanje, manja emisija gasova sa efektom staklene bašte, smanjen nivo buke i manji broj saobraćajnih nezgoda u Kantonu Sarajevo. Projekat će doprinijeti sprovođenju Strategije EU za Zapadni Balkan i klimatskih akcionih ciljeva EIB-a za region u vezi sa održivim transportom.

Photo credits: GRAS Sarajevo

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.