Oživljavanje turizma u sjevernom crnogorskom regionu: pionirski projekat | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Oživljavanje turizma u sjevernom crnogorskom regionu: pionirski projekat

Projekat finansiran od strane EU podržava osnaživanje ruralnog turizma u Crnoj Gori

SCROLL DOWN

Sjeverni dio Crne Gore obiluje prirodnim i kulturnim blagom, čineći ga privlačnom destinacijom za posjetioce. U poslednjim godinama, turizam u seoskim domaćinstvima doživio je značajan rast u ovom regionu, pri čemu se broj posjetilaca postepeno povećavao. Ovo se može pripisati, prije svega, dostupnosti visokokvalitetne domaće hrane i pića, kao i mogućnosti da se doživi tradicionalno okruženje. Međutim, uprkos ovim pozitivnim razvojima, broj noćenja među posjetiocima još uvek nije dostigao željeni nivo. Razlog tome bio je nedostatak dodatnih atrakcija ili opcija zabave koje bi privukle posjetioce da produže svoj boravak. Prepoznajući ovaj izazov, Udruženje za Ruralni Turizam, nevladina organizacija koja djeluje na sjeveru Crne Gore, krenula je u projekat s ciljem rješavanja ovog problema i poboljšanja ukupne situacije.

“Iako seoska domaćinstva na sjeveru Crne Gore nude odličnu hranu i smještaj, nedostajalo im je iskustvo pružanja zabave posjetiocima.”

Dalibor Sekularac, Udruženje za Ruralni Turizam

Dalibor Sekularac, predstavnik Udruženja za Ruralni Turizam, ističe da je pitanje ograničenih opcija zabave za posjetioce redovna tema diskusija unutar udruženja već više od godinu dana. “Iako seoska domaćinstva na sjeveru Crne Gore nude odličnu hranu i smještaj, nedostajalo im je iskustvo pružanja zabave posjetiocima”, objašnjava Dalibor. Da bi riješili ovo pitanje, udruženje je osmislilo plan da uspostavi stazu za pješačenje dužine devet kilometara koja povezuje sela Lubnice i Kurkikuće. Ova staza bi pružila posjetiocima laganu i ugodnu šetnju, omogućavajući im istraživanje prirodnih atrakcija regiona. Fokus je bio posebno usmjeren na porodični turizam, jer je područje već imalo izazovne staze namijenjene iskusnim planinarima, ali nije imalo opcije pogodne za porodice s djecom koje preferiraju rekreativne pješačke ture.

Da bi sproveli svoju viziju, Udruženje za Ruralni Turizam apliciralo je za finansiranje putem Programa za Lokalnu Demokratiju na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji podržava EU i sprovodi UNDP. Njihov projekat se slagao sa kriterijumima programa, i dobili su neophodnu podršku. Uz pomoć ReLOaD2, identifikovali su i očistili stazu, koristili profesionalno označavanje GPS-om kako bi osigurali tačnost, postavili neophodnu signalizaciju i kreirali mapu i letke sa informacijama o stazi. Takođe su promovisali stazu na platformama za vanjski turizam poput Vikilock i na svom vlastitom veb sajtu. Kako bi poboljšali vidljivost, napravili su tri promotivna videa—jedan koji predstavlja stazu, drugi koji ističe seoska domaćinstva, i treći koji pruža pregled ruralnog turizma u regionu. Informacije o stazi uključuju i geokesing oznake, odražavajući trenutni trend u savremenom turizmu.

“Staza je dobro prihvaćena od strane posjetilaca, a neki vlasnici seoskih domaćinstava čak su počeli pružati usluge vodiča za stazu.”

Dalibor Sekularac, Udruženje za Ruralni Turizam

Staza je sada u funkciji već skoro godinu dana, a nedavno su predstavnici Udruženja Seoskih Domaćinstava, UNDP-a i EU posjetili sela kako bi ocijenili njeno izvođenje. “Staza je dobro prihvaćena od strane posjetilaca, a neki vlasnici seoskih domaćinstava čak su počeli pružati usluge vodiča za stazu”, kaže Dalibor.

Prema Daliboru, projekat nije samo pružio podršku domaćinstvima već je poslužio i kao vrijedna prilika za učenje. “Iako je bio projekat malog obima, opremio nas je važnim vještinama u nabavci, izvještavanju i drugim relevantnim oblastima”, objašnjava Dalibor. “S znanjem koje smo stekli, osjećamo se sigurnije u apliciranju za veće projekte i programe finansirane od strane EU i drugih donatora.”

O projektu

Regionalni Program za Lokalnu Demokratiju na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) nastavak je inicijativa podržanih od strane EU—Projekta za Jačanje Lokalne Demokratije (LOD, 2009-2016) i kasnije proširenog Regionalnog Programa za Lokalnu Demokratiju na Zapadnom Balkanu (ReLOaD, 2017-2020). Opšti cilj projekta je jačanje participativnih demokratija i evropske integracije na Zapadnom Balkanu osnaživanjem civilnog društva i podsticanjem mladih da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka, kao i poboljšavanjem podržavajućeg pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo.

Photo credits: Reload

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.