Posle obnove, djedova kuća živi novi život | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Posle obnove, djedova kuća živi novi život

Projekat koji finansira EU i koji promoviše tradicionalnu arhitekturu pomaže mještanima u pograničnom regionu Albanije i Crne Gore da razvijaju turizam.

SCROLL DOWN

Domaća hrana bez jelovnika, servirana svježa iz bašte ili voćnjaka: to gosti dobijaju kada borave u pansionu porodice Kljajić u selu Lubnice u Crnoj Gori. A smještaj je u kući staroj više od sto godina, sa tradicionalnim namještajem i ukrasima. Maja i Milan Kljajić zajedno sa četvoro svoje djece vode pansion. Njihov put u turističko preduzetništvo nije uvek bio posut ružama. Donio je izazove, slučajnosti, ali i radost uspjeha i široke osmjehe zadovoljnih gostiju.

Osim prirodnih ljepota i bogate kuhinje, selo Lubnice obiluje i tradicionalnom arhitekturom. To je rezultat izuzetno bogate kulture i istorije tog kraja, ali i zaostatka u modernizaciji – što znači da su mnoge stare kuće sačuvane u selima na prostoru između Albanije i Crne Gore.

„Iskreno, nisam vjerovala da stara kuća može poslužiti za bilo šta. Međutim, moj suprug Milan je bio uporan i ubrzo smo postali pioniri seoskog turizma u našem kraju.“

Maja Kljajić

Od malih poljoprivrednih proizvođača do turizma i preduzetništva

Do prije deset godina, Maja i Milan nisu imali nikakvu namjeru da se bave turizmom. Porodica je živjela od proizvodnje meda i prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama u okolnim mjestima. Osim kuće u kojoj su živjeli, imali su i kuću staru više od 100 godina koju je Milan naslijedio od oca i djeda. Nju su koristili kao ostavu za hranu i za nameštaj koji nisu koristili.

Milan je putovao širom regiona da bi učestvovao na pčelarskim seminarima i s vremenom je u njemu sazrela ideja da izdaju staru kuću turistima. „Iskreno, nisam vjerovala da stara kuća može poslužiti za bilo šta. Međutim, Milan je bio uporan i uskoro smo postali pioniri seoskog turizma u našem kraju“, kaže Maja.

Kuća je bila u veoma lošem stanju i Kljajići su znali da moraju da ulože u renoviranje. Ali nisu imali sredstva. Na početku su dobili podršku jedne donatorske organizacije da poprave krov, što je bilo najhitnije, i izveli su još neke sitne popravke. Tada su već mogli da počnu da primaju goste. Maja se sjeća prvih posjetilaca, grupe bugarskih biciklista, koje su ugostili 2014. godine. Sjeća se da oka nije sklopila te noći kada su stigli, plašeći se da se neće probuditi na vrijeme da im spremi doručak. „Bilo je nevjerovatno. Nismo navikli na posjetioce; cijelo selo je bilo uzbuđeno i u šoku“, kaže Maja.

Za prvom grupom došla je druga, a zatim još jedna, sve dok kuća nije bila rasprodata za cijelu sezonu. Međutim, povećan promet nije došao bez izazova. Stara kuća nije bila u potpunosti renovirana i još uvijek je bilo problema, a porodici je bila potrebna i podrška u promociji.

„Podrška EU bila je veoma važna. Pored novca za konačno renoviranje kuće, dobili smo i podršku za promociju našeg pansiona kroz brošure i društvene mreže. To je imalo ogroman uticaj na dalji rast našeg poslovanja.“

Maja Kljajić

Ova prijeko potrebna finansijska pomoć došla je iz projekta prekogranične saradnje koji finansira EU pod nazivom „Očuvanje kulturnog pejzaža Albanije i Crne Gore“. To je pomoglo Kljajićima da dovrše renoviranje kuće uz očuvanje njenih tradicionalnih kulturnoistorijskih elemenata. „Podrška EU bila je izuzetno važna. Osim novca za konačno renoviranje kuće, dobili smo i podršku za promociju naše gostionice kroz brošure i društvene mreže. To je imalo ogroman uticaj na dalji rast našeg poslovanja“, kaže Maja.

Maja i Milan planiraju da nastave da se bave ovim poslom. Takođe se nadaju da će bar jedno od njihove djece nastaviti da vodi pansion.

O projektu

Projekat prekogranične saradnje koji finansira EU „Očuvanje kulturnog pejzaža Albanije i Crne Gore“ počeo je 2018. i završio se 2020. godine. Cilj projekta je bio da se poveća konkurentnost turističkog sektora uključivanjem kulturnog i prirodnog nasljeđa. On je doprinio promociji tradicionalne arhitekture prekograničnog područja među domaćim i međunarodnim posetiocima kroz izložbe, društvene medije i niz članaka u ciljanim časopisima na temu tradicionalnih elemenata u modernoj arhitekturi i očuvanju kulturnog nasljeđa. Realizovali su ga Regionalna razvojna agencija Bjelasica, Komovi i Prokletije i Polimski muzej iz Crne Gore u saradnji sa EuroPartners Development i Regionalnim savjetom Skadra iz Albanije.

Photo credits: Kljajić family

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.