Upoznajte slavnog medvjeda iz Crne Gore | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Upoznajte slavnog medvjeda iz Crne Gore

Dragocjeno stanište mrkog medvjeda prostire se širom Crne Gore i BiH. Radeći na prekograničnom projektu, naučnici su došli do novih podataka u vezi ovih legendarnih stvorenja.

SCROLL DOWN

Borko ima samo pet godina, ali je već poznata ličnost u Crnoj Gori. Prošle godine su o njemu izvještavali svi crnogorski mediji i još uvijek se gleda 24 sata dnevno, kao da je lik iz TV rijalitija. Borko je medvjed, a prate ga i nadgledaju u naučne svrhe u sklopu projekta „Bear in Mind“ (čiji naziv je igra riječi koja znači i „Imajte na umu“ i „Medvjed na umu“) koji finansira EU.

Borko je nakratko uhvaćen prije godinu dana kada mu je tim naučnika zakačio ogrlicu sa GPS čipom i satelitskim predajnikom prije nego što su ga pustili na slobodu. Predajnik se sastoji od kartice koja do sedam puta dnevno kontrolnom centru šalje Borkove koordinate. Na taj način, projektni tim je u mogućnosti da sazna mnogo o njegovom kretanju, ishrani i ostalim navikama.

“Prije neki dan je osam puta preplivao Pivsko jezero, a ono je ogromno. Nismo znali da tako mlad medvjed ima snage za to.”

Jasmin Murić

Jasmin Murić je koordinator projekta. On opisuje šta ih je sve iznenadilo u Borkovom ponašanju: „Prije neki dan je osam puta preplivao Pivsko jezero, a ono je ogromno: odličan je plivač. Nismo znali da tako mlad medvjed ima snage za to.“ Jasmin navodi još jednu Borkovu osobenost: da većinu vremena provodi u dubokim kanjonima rijeke Sušice, gdje se najvjerovatnije sklanja od hladnoće, jer je tamo strujanje vazduha slabije.

Prekogranični rad

Broj medvjeda u oblasti u kojoj Borko živi daleko je od minimalno održive populacije i oni se suočavaju sa brojnim prijetnjama od strane ljudi. To je zbog, kako Jasmin opisuje, preuveličane percepcije rizika od napada medvjeda, kao i gubitka staništa zbog urbanizacije i klimatskih promjena. Razdvojeno prekogranično upravljanje takođe je bilo prepreka u prošlosti. Međutim, pošto medvjedi ne poznaju granice bilo je važno da se udruže sa organizacijama u Bosni i Hercegovini, da podijele iskustva i osmisle zajedničke planove. Jasmin zna da će zahvaljujući prekograničnoj saradnji na praćenju medvjeda i upravljanju njihovim staništem Borku i njegovoj široj porodici biti bolje.

Uz pomoć podataka dobijenih zahvaljujući Borkovom GPS tragaču, Jasminov tim radi na izradi sveobuhvatnog desetogodišnjeg plana koji će obezbijediti strateški pristup uspješnijem očuvanju ove vrste i njenog okruženja. Na primjer, ako Borko redovno izlazi iz zaštićenog dijela Nacionalnog parka Durmitor, oni mogu da preporuče proširenje teritorije parka. Ako vide da ide u sela, onda mogu da rade na mjerama koje bi podigle svijest kod lokalnih stanovnika kako bi se osiguralo da medvjedi ne budu ugroženi zamkama.

Jasmin zna da će zahvaljujući prekograničnoj saradnji na praćenju medvjeda i upravljanju njihovim staništem Borku i njegovoj široj porodici biti bolje.

“Zahvaljujući prekograničnoj saradnji na praćenju medvjeda i upravljanju njihovim staništem Borku i njegovoj široj porodici biti bolje.

Jasmin Murić

Nadovezivanje na dobre rezultate

Projekat se ne bavi samo Borkom, niti čak samo mrkim medvedom. Tim naučnika takođe planira da uhvati i obilježi dvije lokalne vrste ptica – jarebicu kamenjarku i crnog tetrijeba. To bi na sličan način trebalo da pomogne da se izvrše bitni uvidi i razumiju njihove navike i kretanje.

Borko je sada u zimskom snu u jazbini. Jasmin i njegov tim očekuju da će do kraja aprila ponovo biti budan, što oni s nestrpljenjem očekuju i jedva čekaju da ga ponovo prate. Jasmin objašnjava da su informacije o vrsti staništa koje medvjed koristi za hibernaciju i vremenu kada odlazi u zimski san i budi se takođe važne. „Ti podaci mogu da nam pomognu da dođemo do zaključaka kako klimatske promjene utiču na sezonske navike medvjeda.“

O projektu

Projekat “Bear in Mind” sprovodi Centar za zaštitu i istraživanje ptica iz Crne Gore u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora IPA 2014-2020.

Photo credits: Centre for the Protection and Research of Birds

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.