Živjeti svoj san: izložba mode na velikoj sceni | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Živjeti svoj san: izložba mode na velikoj sceni

Mlada modna kreatorka predstavlja Fashion Weekend Skopje na Berlinskoj nedjelji mode uz podršku programa koji finansira EU.

SCROLL DOWN

Sofija Urumović (28) je mlada, ali uspješna modna kreatorka. Za modu se zainteresovala vrlo rano. “Kao dijete, moj san je bio da budem svejezična, zapravo da imam sposobnost da govorim ili razumijem sve jezike. Naravno da je to nemoguće; međutim, s godinama sam shvatila da je moda jedan od najmoćnijih i najuniverzalnijih jezika na svijetu i da se može koristiti kao odlično sredstvo samoizražavanja i komunikacije“, kaže ona.

Kao rezultat toga, kada je Sofija napunila 18 godina, odlučila je da studira modu i završila je i osnovne i master studije. Njeno rano iskustvo u modi bilo je uglavnom iz časopisa, pa je modu shvatala kao bajku. Međutim, kaže da moda nije lak posao i u radu se suočila sa mnogim izazovima. Najveći izazov bila je potreba za većim finansijskim sredstvima i mrežom saradnika koji bi njen rad predstavili široj publici. Poslednje je riješeno uz podršku projekta koji finansira EU.

“Tokom godina sam shvatila da je moda jedan od najmoćnijih i najuniverzalnijih jezika na svijetu, te da se može koristiti kao odlično sredstvo samoizražavanja i komunikacije.“

Sofija Urumović, Modna kreatorka

Svijet mode se otvara

Posredstvom otvorenog poziva, Sofija je izabrana od strane partnera projekta United Fashion, Fashion Weekend Skopje, da predstavlja balkanski region. Sofija ima samo riječi hvale za projekat, opisujući cijelo iskustvo kao “nevjerovatno“. U sklopu projekta, njoj je – kao i mladim modnim kreatorima iz drugih zemalja – pružena prilika da predstavi svoj rad tokom Berlinske nedjelje mode 2018. i ModaLisboe 2020. godine.

Uspostavljanje veza

“U Berlinu sam upoznala jednog sjajnog agenta za njemačko tržište koji mi je dao izuzetno vrijedne poslovne savete, dok sam u Lisabonu mogla da vidim kako manji tim organizuje veliki modni događaj i nudi veliku platformu za mlade kreativce“, kaže.

Izlaganje svog rada na platformi poput Berlinske nedjelje mode iskustvo je koje opisuje kao san svakog mladog modnog kreatora, ali Sofija je imala i druge koristi od projekta. Govori da je možda najvažnije stvaranje novih veza i upoznavanje ljudi sa kojima je, kako tvrdi, “redovno u prijateljskom kontaktu, ali i zbog buduće profesionalne saradnje“.

“Mislim da nas je cijela ova pandemija naučila da je ono što radimo planeti na kojoj živimo zaista neodgovorno i veoma sramotno. Morali bi da promijenimo način funkcionisanja.”

Sofija Urumović, Modna kreatorka

Sada Sofija razvija neke nove ideje, ali želi da njen brend ostane mali i da konstantno raste. “Mislim da nas je čitava ova pandemija naučila da je ono što radimo planeti na kojoj živimo zaista neodgovorno i veoma sramotno. Morali bismo da promijenimo način na koji funkcionišemo. Konkretno, modna industrija ima mnogo nedostataka. Sada je situacija primorala sve, čak i velike igrače koji postavljaju pravila igre u industriji, da preispitaju način na koji radimo i postave nove temelje za novi modni sistem“, kaže ona.

Kroz nekoliko događaja u međunarodnoj mreži i transdisciplinarnih obuka, više od 150 modnih kreatora imalo je priliku da iskoristi projekat United Fashion kroz predstavljanje svojih kolekcija, kao i da upoznaju i shvate funkcionisanje nekoliko evropskih tržišta, da razvijaju nove vještine u modnoj tehnologiji, održivoj modi, proizvodnji, zanatskim vještinama i poslovnim modelima.

O Projektu

United Fashion projekat sprovodi klaster evropskih asocijacija za podršku modi: Baltic Fashion Federation (Letonija), Fashion Council Germany (Nemačka), Fashion Weekend Skopje (Severna Makedonija), Flanders DC (Belgija), MAD Brussels (Belgija), Maison de Mode (Francuska), and ModaLisboa (Portugal). Cilj projekta je unapređivanje kulture modnih kreatora širom Evrope tako da bude više poslovno orjentisana, povećavajući međunarodnu konkurentnost bez ograničavanja kreativnosti. Projekat United Fashion podržan je kroz program Kreativna Evropa Evropske unije.

 

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.