Istraživanje pograničnih lJepota Kosova i Crne Gore: Otkrivanje Peći i Gusinja | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Istraživanje pograničnih lJepota Kosova i Crne Gore: Otkrivanje Peći i Gusinja

Projekat finansiran od strane EU podržava promociju kulturne baštine na pograničnom području između Kosova i Crne Gore.

SCROLL DOWN

Smješteno usred predivnih pejzaža Jugoistočne Evrope nalazi se skriveno blago, gdje se prirodna ljepota planina harmonično sjedinjuje sa bogatom tapiserijom kultura. Prekogranični prostor koji obuhvata Kosovo i Crnu Goru, sa opštinama Peć i Gusinje, zrači zavodljivom privlačnošću koja mami hrabre putnike i ljubitelje kulture podjednako. Ovaj prekogranični region nudi zadivljujuće pejzaže koji svedoče o veličanstvu prirode. Veliki planinski lanci, posebno Prokletije, pružaju neponovljive mogućnosti za planinarenje, alpinizam i posmatranje divljih životinja.

Međutim, izvan očaravajućih pejzaža, ova pogranični teritorija krije bogatu istoriju i kulturu. Nažalost, kulturna baština regiona nije dobila isti nivo promocije kao njegovo prirodno bogatstvo. Iz tog razloga, dvije pogranične opštine, Peć na Kosovu i Gusinje u Crnoj Gori, preduzele su proaktivne korake kako bi riješile ovu neravnotežu.

“Održavamo redovan kontakt sa posjetiocima u našem centru za turističke informacije. Većina naših projektnih predloga proizlazi iz povratnih informacija koje dobijamo od posjetilaca i zajednice.”

Blerta Harxhi Begolli, viši projektni službenik u sektoru turizma, Opština Peć.

Blerta Harxhi Begolli obavlja funkciju višeg projektnog službenika u sektoru turizma Opštine Peć. Ona elaborira o dosljednom uspjehu opštine u obezbjeđivanju podrške projekata prekogranične saradnje, navodeći: “Održavamo redovan kontakt sa posjetiocima u našem centru za turističke informacije. Većina naših projektnih predloga proizlazi iz povratnih informacija koje dobijamo od posjetilaca i zajednice.”

Opštine Peć i Gusinje već su neko vrijeme uspostavile partnerski odnos. Prepoznajući zajedničku potrebu za unaprijeđenom promocijom svoje kulturne baštine, zajedno su odlučile da pokrenu i apliciraju za projekat “Kulturna baština: Blago prekograničnog regiona”. Ovaj projekat obuhvata niz mjera usmjerenih ka poboljšanju kvantiteta, kvaliteta i vidljivosti turističkih aktivnosti vezanih za uvažavanje kulturne i prirodne baštine.

Da bi poboljšali uslove zaštite kulturnih lokaliteta duž kulturne rute i ponudili bolje usluge turistima, za Peć su nabavljeni audio vodiči. Dodatno, na tri glavna ulaza u Peć postavljene su informacione table kako bi se širile detalji o kulturnim blagom grada. Putokazi su strategijski postavljeni ispred ovih kulturnih dobara u Peći, uz prateća sjedišta za udobnost posjetilaca.

Projekat je nedavno završen, a u okviru njega su partner opštine sprovele obimna istraživanja o kulturnim vrijednostima regiona. Takođe su sproveli studiju fokusiranu na valorizaciju kulturne baštine, uspostavili kulturne rute, unaprijedili objekte na tačkama kulturne rute kako bi poboljšali iskustva posjetilaca, pružili mogućnosti za izgradnju kapaciteta pružaocima usluga, sproveli obiljeležavanje kako bi promovisali novo razvijene ponude i sproveli različite druge inicijative za promociju kulturne baštine.

“Šta je još važnije, povratne informacije posjetilaca ukazuju da su intervencije projekta za njih veoma korisne. Kulturne rute se često koriste, a njihov kvalitet ispunjava željene standarde.”

Blerta Harxhi Begolli, viši projektni službenik u sektoru turizma, Opština Peć.

Blerta ističe duboko pozitivan uticaj projekta, ističući jedno od najznačajnijih postignuća: postavljanje orijentacionih znakova na kulturnim lokalitetima širom grada. Ona primjećuje: “Na primjer, prije ovog projekta, posjetioci koji ulaze u grad Peć nisu imali nikakvo uputstvo u vezi sa lokacijom kulturnih lokaliteta. Sada posjetioci imaju sveobuhvatna uputstva za istraživanje kulturne baštine grada i okoline.”

Što se tiče održivosti, Blerta napominje da partner opštine, u saradnji sa civilnim društvom i drugim zainteresovanim stranama, redovno održavaju kulturne rute i putokaze. Ona ističe: “Šta je još važnije, povratne informacije posjetilaca ukazuju da su intervencije projekta za njih veoma korisne. Kulturne rute se često koriste, a njihov kvalitet ispunjava željene standarde.”

O programu

U okviru Drugog poziva za predloge u okviru IPA CBC programa Crna Gora Kosovo, Evropska unija je dodijelila sredstva veća od dva miliona eura za projekte pogranične saradnje. Ove inicijative koje vode korisnici projekta značajno su ojačale kvalitet života u regionu. Postigle su to promovisanjem zapošljavanja, podsticanjem socijalne inkluzije i unaprjeđenjem turizma, kulturne i prirodne baštine regiona.

Photo credits: Cultural Heritage: A Treasure of the Cross-Border Region project

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.